Petković sa Kvintom: Međunarodna zajednica da natera PR da ispuni obaveze umesto što ih nagrađuje za neispunjavanje istih

Petković i Kvinta
FOTO: Kancelarija za KiM

Kao što je juče i najavio, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, sastao se danas u Beogradu sa ambasadorima i predstavnicima Kvinte i šefom EU u Srbiji. Navodno je na sastanku pružio na uvid predlog koji je delegacija Beograda juče odnela u Brisel. Tema razgovora bila je i 11. godišnjica, ističe Petković – odbijanja Prištine da formira ZSO.

Podsetimo, u novoj rundi dijaloga o pitanju dinara koja se održala juče u Briselu, za razliku od prethodnih, izostao je susret glavnih pregovarača Beograda i Prištine, već su oni odvojeno razgovarali sa Lajčakom.

I ove razgovore pratili su oprečni navodi strana. Da razgovori nisu bili uspešni, potvrdile su obe strane, međutim, upirući rukom jedna u drugu – kao glavne krivce zbog toga što i dalje nije rešeno pitanje dinara.

Glavni pregovarač Beograda, Petar Petković, kazao je juče na konferenciji za medije da je srpska strana „učinila sve u nameri da se pronađe rešenje povodom jednostrane odluke Prištine da ukine dinar i platni promet iz Srbije na Kosovu“.

Sa druge strane, rekao je da Priština nije ni donela komentar na predlog EU.

Nasuprot njemu, Besnik Bisljimi kaže je da je navodno Beograd taj koji ne želi da se reši pitanje dinara, te da srpska strana „samo kupuje vreme“.

Petković je još juče na konferenciji za medije nakon sastanka kazao da će danas zakazati sastanak sa predstavnicima Kvinte kako bi im pokazao predlog.

„Pa da se konačno vidi ko je kriv iako mi znamo da je kriva Priština“, kazao je juče.

Danas tvrdi da situacija vodi ka humanitarnoj katastrofi, za šta još jednom optužuje kosovskog premijera, Aljbina Kurtija.

Delagacija Beograda će i na sledeći sastanak otići spremna, sapštio je Petković.

11.godišnjicu Briselskog sporazuma vidi kao odbijanje Prištine da formira ZSO.

Istakao je da svi problemi sa kojima se Srbi na Kosovu danas suočavaju proizilazi upravo zbog toga.

„Obavezu iz Briselskog sporazuma čiji je garantor Evropska unija i da umesto toga sprovodi jednostrane i eskalatorne poteze na terenu“.

Zbog toga bi međunarodna zajednica trebalo da natera Prištinu da ispuni preuzete obaveze, umesto što se, kako kaže – „nagrađuje što svesno ne ispunjava iste“.

U ironičnom tonu je izlistao „uslove“ koje je Priština ispunila pa potom bila „nagrađena“ viznom liberalizacijom, i unapređenjem statusa u Parlamentarnoj skupštini NATO, ali i usvajanjem izveštaja za članstvo u Savetu Evrope.

„Progon srpskog naroda južno i severno od Ibra, institucionalno nasilje, ukidanje dinara i okupacija severa KiM“.

Pročitajte još:

Lajčak: Sledeće nedelje razgovori na osnovu konkretnih predloga teksta

Petković: Nismo se pomerili s mesta, sastanak i sledeće nedelje

Bisljimi: Današnji sastanak jalov, BG želi licenciranje svog privrednog subjekta na Kosovu, to je neprihvatljivoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.