Vučić: Laž i sramota Dore Bakojani; Kurti da priča o ljudskim pravima?!; Što ti Rode, Hovenijeru, Stano, Eskobaru, Džime O’Brajanu niste rekli ni reč o zabrani srpske robe?

„Postoje nova pravila koja određuje Nemačka, Kurti itd, tako da Nemci su tu igru vodili i u Generalnoj skupštini, Amerikanci su im se pridružili“, ovako je Aleksandar Vučić večeras u Nacionalnom dnevniku na TV Pink povezao Kosovo i nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici o kojoj će se 2.maja, kako otkriva, glasati u generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija.

Upravo u Njujork ide sutra predsednik Srbije, ali tek nakon što ujutru bude u Beogradu vodio težak i važan razgovor sa visokim zvaničnikom Stejt departmenta Džimom O’Brajanom.

Požalio se kao za rubriku „nećete verovati“ da su povodom obeležavanja 75-godišnjice postojanja Saveta Evrope, pozvali kosovskog premijera Aljbina Kurtija, nije naveo i ko i gde precizno, ali je nagovestio:

„Zamislite jedna ozbiljna zemlja koja kaže da je Evropa uvela sankcije (Kosovu, prim.red.), poziva ga vladajuća partija, kao što poziva i ove naše iz opozicije, poziva ga na obeležavanje 75 godina Saveta Evrope! Da Kurti priča o ljudskim pravima!“

„On usput će i da održi neki miting za Severnu Makedoniju u Nemačkoj i Holandiji, pa će mu u Nemačkoj reći, ‘nemoj molim te ovde, zamerićemo ti, pa će da održi u Holandiji i ne znam gde, pa će usput da svrati i do Berlina da nam objasni to sve, kako je Savet Evrope na vrhuncu svoje snage i da je zato potrebno da se dodatno unizi Srbija i da se dodatno unizi Savet Evrope“.

„Laž i sramota Dore Bakojani“

„Želim da vam samo kažem to oko Saveta Evrope… Sve što je govorila Dora Bakojani je laž i sramota“, i danas je ponovio teške optužbe na račun grčke i evropske političke i diplomatske veteranke.

Kaže, Bakojani nije „ispunila svoju obavezu“, a ona je bila da „dođe u Beograd i da razgovara sa Beogradom“.

„Dva puta sam prihvatao razgovore sa njom, prihvatao da se vidim sa njom, prihvatao da razgovaramo video konferencijskom vezom, svakog puta je otkazano“, tvrdi predsednik Srbije.

Tu svoju elementarnu tehničku obavezu, da bar u lice nekom saopšti o čemu je reč, ni to nije čak obavljeno

Napravio je i upadicu o njenom navodnom komentaru da izveštaj u kojem je preporučila članstvo Kosova u Savet Evrope nema veze sa odnosima sa kiparskim Grcima koji su bili protiv ove odluke i da se Kiprani zbog njenog stava „ne ljute“.

„Pa nema veze danas, imaće sutra, ali dobro, ako ljudi veruju da je moguće rušiti i kršiti sve principe i da je dobro tako se ponašati onda može i to“, dodao je predsednik Srbije.

Buka i bes ali u udžbenicima ostaće govori za slobodarske narode

Kako je sam okvalifikovao „Ljutnju, gnev, jed i frustraciju“ nije štedeo ni prema drugim međunarodnim stranama, odnosno zvaničnicima sa kojima se inače sastaje.

Kao „najveći bezobrazluk“ ipak ocenjuje to što su i iz Stejt Departmenta, i iz EU, a posebno i Nemci, uz „sve ostale“, saopštili da Srbija nema pravo da zadržava autobuse sa Kosova, koje je ranije ove nedelje, a dan po glasanju za Kosovo u SE, srpska policija zaustavila na prelazima u Srbiji.

Predsednik sada objašnjava da su samo na kratko bila privedena „dvojica, ili trojica Albanaca“, od kojih je jedan bio u „tzv UČK“, kao navodno osumnjičen za zločine nad Srbima, te i jedan Srbin za kojeg zna da je „neko…“, ali „bolje da ništa ne govori“.

„Svi pušteni u roku od 24 sata i to ne zato što je neko nešto tražio, već zbog nedostatka dokaza, ispitani su, videće se dalje. Nijedan nije prebijen, maltretiran“, kaže.

No, našli su se svi da Srbiji „drže predavanja“. Baš zbog toga ih je srpski predsednik pitao zašto se nisu oglasili kada je nedavno uhapšen Srećko Sofronijević na Brnjaku. „Malo im je što su ga ranili“, pa ga sada hapse.

„Obrenovića ste u pritvoru držali sedam-osam meseci, ubili Boga u njemu, bio crn, sve vreme, nije im se dopalo to što je ponovo pravoslavac, reč nisu rekli, ređao je razloge za nezadovoljstvo.

A tu je još jedan, ono što više „nikome nije vest“: da roba iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju ne može već deset meseci.

„Što nisi izdao saopštenje ti Rode?! Što nisi izdao saopstenje ti Hovenijeru?! Što ti Stano nisi govorio nešto o tome?! Što ti iz Stejt Departmenta Eskobaru i Džime O’Brajanu niste rekli o tome nijednu reč?! Reč niste rekli i ćutite o tome – kao, to se zna! A sankcije za Kurtija su koje? Da dobiju viznu liberalizaciju, da dobiju članstvo u parlamentarnoj skupštini NATO-a i da dobiju članstvo u Savetu Evrope. I onda nam govorite – ‘nije to protiv vas Srba’. Ne, nego protiv Svetog Petra je“.

Uveren je predsednik da oni, sa nekim od kojih će se već koliko sutra sastati, rade samo zato da bi Aljbin Kurti „mogao da zamajava“ i onda naznačio novi putokaz za buduće događaje:

Ne mogu ja da formiram ZSO, upravo smo podneli tužbu za genocid preko Saveta Evrope – pošto nisu država Ujedinjenih Nacija – da bi mogli da koriste međunarodni krivični sud u Hagu“.

I druge je diplomate počastio epitetima: Nemački poslanik Josip Juratović je „majstor za karburatore“, Šrajder je „najveći podržavalac Aljbina Kurtija“, i kada se tu doda Menendez – onda je zapravo „mrtva trka njih trojice“, no to je samo radi toga da bi oni „sebe spasili“.

Predsednik Srbije je otkrio i navodne detalje njegovih razgovora sa ovim diplomatama. Kaže – nema odgovora na njegova pitanja.

Obično daju glupe odgovore a sada ćute jer ne mogu da daju glup

„Pre 15 dana su rekli – nemojte da se bavite ovom rezolucijom u Savetu Bezbednosti UN (o bombardovanju SRJ ’99, prim.red.). Što se vi Srbi vraćate u prošlost?! Pa nemojte u ’99! Pa mi tri dana posle toga saznajemo da oni hoće da nas vrate u ’95! I kada vas oni vraćaju u ’95, onda je to vraćanje u prošlost zarad budućnosti, a kad mi njih hoćemo da vratimo u prošlost i to ne tako daleko u prošlost, onda je to vraćanje u tako daleku prošlost, a mi moramo da budemo ‘future and forward thinking and oriented’,“ – ovako je objasnio njegov odnos i komunikaciju sa međunarodnim predstavnicima.

Drugim rečima: „Neverovatan bezobrazluk! Fascinantno licemerje! Nešto sa čime se nijedna zemlja nije suočavala!“

Povezujući dalje situaciju oko nacrta rezolucije o Srebrenici sa Kosovom, spočitao je i to što vidi da Srbi nemaju pravo na samoopredeljenje, ali Albanci imaju. Jer, sve može.

„Ne postoji nijedan, već samo jedan princip: uraditi sve sto možete protiv Srba i protiv slobodarskih naroda“.

Ovom predsedniku nije, kaže, problem da sve ovo izgovara, zato što, kako tvrdi, govori istinu, a zna i da će se upravo slobodarskim narodima puštati njegovi govori.

U udžbenicima će da se proučava kako su se suprotstavljali onima koji su mislili da su zamena za Boga i jos mnogo brže nego što izgleda

Srbiju je uporedio sa malim plemenom slobodnih Gala, Asteriksom, Obeliksom.

Briselski je bio jedini način da ne budemo brutalno kažnjeni, ali je i 11 godina njihove sramote

Kao bezobraznu i besmislenu retoriku ocenio je navodna upozorenja međunarodne zajednice o tome da će Kurti „trpeti neke posledice“ zbog neformiranja ZSO.

Koja se inače čak i ne ponavljaju, to ponove na neku godišnjicu, inače ih to ne zanima, dodaje predsednik.

E baš je danas 11. godišnjica Briselskog sporazuma, u kojem se 6 od 15 tačaka tiče upravo onog što još uvek nije formirano.

Evocirao je sećanja na te dane ponovo po drugi put danas predsednik Srbije, koji je u to vreme bio „prvi potpredsednik vlade“, a premijer Ivica Dačić koji je i parafirao sporazum.

Nije nikada krio da je učestvovao u tome iako ga nije potpisao on, već upravo „Ivica“, ali aktuelni predsednik jeste išao „na Kosovo i Metohiju da trpi najstrašnije posledice“, dok je „Ivica imao posla u Americi“.

Upravo se ovog momenta na današnji dan prisetio i Vučićev nekadašnji partijski saborac iz vremena srpskih radikala, koji sada ima autorske emisije i priloge na KTV Zrenjanin, i lider pokreta „Ljubav, vera, nada“ – Nemanja Šarović.

Za Vučića nema sumnje da su sa Briselskim sporazumom „uradili najbolje za zemlju u tom trenutku“, potvrdivši da su znali da je to bio težak sporazum i kada su ga donosili.

„To je bio jedini način da ne budemo brutalno kažnjeni, nisu oni proglasili nezavisnost 2013, 2014, ne zaboravite, već 2008 i tada je vec 85 najrazvijenijih zapadnih zemalja priznalo nezavisnost. (…) Jasno je sa tim u vidu da smo dobro izdržali 12 godina kasnije da ne priznamo nezavisnost Kosova, da i dalje postojimo kao narod a da nismo ugrozili ni sebe ni sankcijama, nikakvim ratovima, iako je našem narodu na Kosovu i Metohiji bilo apsolutno najteže“, izneo je suštinu 11 godina Briselskog sporazuma predsednik Srbije.

No, suština je i nešto drugo, a upravo je to poručio i ranije danas sa Pešterske visoravni, premda sada malo konkretnije:

„Ovo je 11 godina njihovih laži, sramota – Evropske Unije, sramota Sajedinjenih Država. I to je pokazalo da su oni imali sve vreme jedan te isti plan, a to je: sa Srbima razgovarajte, napravite plan, Srbi uvek moraju da isporuče ono što je njihova obaveza iz nekog plana. Albanci nikad ništa ne moraju da isporuče, a mi ćemo da pronađemo 1000 razloga kojima ćemo to da pravdamo i uvek ćemo da kažemo – ali, vidiš, ti si vise poštovan, a oni nisu, sankcije su protiv njega“.

Srbija ostaje na evropskom putu i u ekonomskom i odbrambenom procvatu

Pre nego što je predsednik prešao na leteće automobile za koje je obećao da će ih, uprkos podsmehu, biti u Srbiji 2027. godine, obećao je da će se Srbija boriti na ponos svojih građana, da će baš takvu borbu videti 2. maja u Generalnoj Skupštini, kada se bude videlo, ko će izostati, ili nestati, ili otići negde drugo, koliko će biti protiv, ili uzdržanih.

Inače, predsednik je izneo večeras ocenu da rezultat glasanja 2. maja o ovoj rezoluciji neće biti onakav kakav Zapad očekuje.

„Nemci su tu igru vodili u GS UN, Amerikanci su im se pridružili. Oni očekuju da zapadni blok uz podršku islamskih zemalja može da obezbedi sigurnu većinu i da time zadaju dodatni udarac Srbima i Srbiji. Nemci i ne kriju da je to slučaj. Ali otpor tome postaje sve veći, računali su da će imati najmanje 70 do 90 glasova za, 60 do 70 uzdržanih, i 20 do 30 protiv. Neće biti takav rezultat“.

Iako je govorio o globalnom jugu i pravednom svetu, a sav jed, gnev, ljutnju i frustraciju, kako sam priznaje, usmerio govoreći o drugima, na kraju je ipak poručio da mu je cilj da sačuva Srbiju baš na takvom evropskom putu.

Jer ima mnogo dobrih stvari ali i mnogo loših koje su samo za Srbiju pripremljene, ali brod da plovi u sigurnu maticu i struju, u sigurnu luku, i ujedinjeni u Srbiji da dočekuju ne lake trenutke, opisao je situaciju Vučić.

A među baš tim dobrim stvarima, čak najboljim je i započeo svoje gostovanje na Pinku:

Zadovoljan je današnjom vojnom vežbom sa Pešterske visoravni. Tako bi trebalo da izgleda i na bojnom polju. Pokazala je vojska veću snagu nego ranije, tehnika je gotovo sva nova – oko 85%, izređao je detalje i oružja i njihovu preciznost gađanja, od Komaraca do dronova Kamikaza.

Vučić: 11 godina neistina, laži, nerada i neispunjavanja onoga što su potpisali, ne samo strane, već i EUPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.