Bisljimi: Današnji sastanak jalov, BG želi licenciranje svog privrednog subjekta na Kosovu, to je neprihvatljivo

Lajčak Bisljimi
FOTO: Miroslav Lajčak/X

Još jedan sastanak u Briselu pratili su oprečni navodi strana. Beograd je učinio sve u nameri da pronađe rešenje za pitanje dinara, naspram Beograd samo kupuje vreme za rešavanje problema koje zapravo i ne želi.

Danas je održana nova runda dijaloga o pitanju dinara, na kojoj je, za razliku od prethodnih, izostao susret glavnih pregovarača Beograda i Prištine, već su oni odvojeno razgovarali sa Lajčakom.

Da razgovori nisu bili uspešni, potvrdile su obe strane, međutim, upirući rukom jedna u drugu – kao glavne krivce zbog toga što i dalje nije rešeno pitanje dinara.

Glavni pregovarač Beograda kazao je na konferenciji za medije da je srpska strana „učinila sve u nameri da se pronađe rešenje povodom jednostrane odluke Prištine da ukine dinar i platni promet iz Srbije na Kosovu“.

Naglasio je i da je izašao sa konstruktivnim predlogom koji je, kako je kazao, od strane Lajčaka i njegovog tima ocenjen kao veoma solidna osnova za nastavak razgovora.

Sa druge strane, tvrdi da Priština nije ni donela komentar na predlog EU.

„To pokazuje da i ne žele da se dogovaraju“, kazao je danas iz Brisela Petković.

Nakon njega, medijima se obratio prištinski glavni pregovarač.

Besnik Bisljimi tvrdi da je zapravo Beograd taj koji ne želi da se reši problem, te da srpska strana „samo kupuje vreme“.

Bisljimi ističe da je Beograd na današnjem sastanku savršeno pokazao „besmislenost“.

Prema njegovim rečima, video je „svu pogrešnost“ ranog zaključka Beograda da postoji „hitno pitanje“, gde „neki Srbi nisu uspeli da dobiju svoje benificije“.

Ističe da Beograd nema interes da se bavi Srbima sa Kosova, već da je trud srpskih zvaničnika usmeren na „licenciranje jednog privrednog subjekta Srbije na Kosovu“.

„Kao i u prošlosti, sa srpske strane nije bilo interesa da se bavi ovim građanima i sva njihova energija je ponovo usmerena na licenciranje jednog privrednog subjekta Srbije na Kosovu, što je za nas neprihvatljivo i to smo stalno stavljali do znanja“ .

Iako je, kako kaže današnji sastanak trebao da prođe u „konstuktivnom duhu“ i da se razgovara o predlogu specijalnog izlaslanika EU, Miroslava Lajčaka, ističe da je Beograd došao sa potpuno novim predlogom.

„Srbija je došla sa potpuno novim predlogom, želeći da vrati situaciju na početnu tačku“.

Sledeći sastanak ne može biti zloupotrebljen ni na koji način

Ističe da to na kraju nije prihvaćeno, te da je Srbija pristala da se na sledećem sastanku razgovara isključivo o predlogu EU.

„Shodno tome, današnji sastanak se može nazvati jalovim, a možda i uspehom opstrukcionističke politike srpske strane, koja je samo želela da kupi vreme u budućnosti i koja potvrđuje naš stav da u ovom pitanju sa kojim se suočavamo, verovatno nema hitnosti i nema interesa sa srpske strane da se problemi Srba rešavaju”, smatra Bisljimi.

Upitan o tome šta je motiv, bar na kosovskoj strani, da se ponovo dođe na neki drugi sastanak, Bisljmi je kazao da su se složili da „sledeći sastanak ne može biti zloupotrebljen ni na koji način“.

Uspeli smo da utičemo na to da naredni sastanak ni na koji način ne može da bude zloupotrebljen od strane Srbije za dalje odlaganje odlučivanja“, rekao je Bisljimi.

Osvrnuo se i na to da je današnji sastanak u Briselu održan pod velom prethodnih događaja, odnosno pozitivnim glasanjem za članstvo Kosova u SE, ali i nakon jučerašnjeg navodnog zaustavljanja građana sa kosovskim dokumentima na prelazima u Srbiji, kao i privođenja Kosovskih policajaca.

Tvrdi da Kosovo ima model kako treba promovisati „integraciju regionu“, dok se Srbija, kako navodi, prema građanima susednih država odnosi sa „srednjovekovnim mentalitetom“.

Ipak, kaže da su jučerašnje okolnosti za Beograd možda – olakšavajuće na sastanku u Briselu.

„Ja mislim da je za proces otežavajuća okolnost, dok je za Srbiju možda bila olakšavajuća okolnost gde su oni imali još jednu odluku gde su izrazili svoju ljutnju povodom činjenice da većina evropskih zemalja gleda ka budućnosti, a ne prošlosti“.

Pročitajte još:

Lajčak: Sledeće nedelje razgovori na osnovu konkretnih predloga teksta

Petković: Nismo se pomerili s mesta, sastanak i sledeće nedeljePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.