Vučić: "Ja neću i ne dam Gazivode. Mene su birali građani Srbije i ja njima odgovaram, a ne stranim ambasadama. Moj posao je da brinem o vladi i imovini Srbije"

KoSSev: Najnoviju izjavu srpskog premijera Aleksandra Vučića sa sinoćne vanredne konferencije za medije – "predaju srpske imovine neću potpisati dok sam živ", osim svih srpskih medija i kosovski prenose kao udarnu. Vučić je ovo rekao između dve runde razgovora sa kosovskim premijerom Mustafom, prve u ponedeljak 23. juna, na kojoj, kako je saopšteno, uprkos i ovog puta kontradiktornim informacijama iz Beograda i Prištine – da nije bilo konkretnih dogovora i sledeće koja dvojicu premijera očekuje narednog ponedeljka – 29. juna. Vučić je i dan ranije na prethodnoj konferenciji za štampu, takođe govorio u sličnom tonu o Gazivodama, rekavši da bi prištinska strana sada htela "uz naš potpis da nam odu Gazivode i kompletna mreža dalekovoda", ali da on to neće prihvatiti, poručivši da "moraju da pronađu nekog drugog ko će to da prihvati". Nakon ranije izjave premijera da su pred Srbijom teške odluke, pojedini mediji i opozicione organizacije u Srbiji spekulisali su da se upravo razgovori 23. juna bili tzv. Dan D, a sada spekulišu i da je Dan D 2, narednog ponedeljka. Evo šta je premijer Vučić rekao sinoć na vanrednoj konferenciji za štampu u delu o razgovorima u Briselu: 

(B92) "Gospođa Merkel je drag gost. Ne mogu da odredim šta će ona uraditi kada dođe, ali isto tako ni ona ne može da odredi šta ću ja da uradim. To je normalno", istakao je Vučić

Govoreći o pregovorima Beograda i Prištine u Briselu premijer Vučić je na konferenciji za medije istakao da uvek morate ostaviti prostor o kojem ćete razgovarati, kao i da je nakon poslednjeg sastanka u utorak dogovor bio da se ne izlazi u javnost o detaljima. 

"Ja sam dao svoju reč da se to neće desiti i ni u jednom od naših medija nije bilo ničega. Nije bilo neimenovanih izvora, niti bilo čega sličnog. Hašim Tači je o tome večeras pričao, naravno da nije govorio istinu," rekao je premijer. 

Kako navodi, o mostu na Ibru se uopšte nije razgovaralo, kao ni o energetici. 

"Razgovor o energetici sam zaustavio kada sam rekao da neću ni da čujem da pokušavaju da uzmu srpsku imovinu. Sada kažu – to je pred potpisivanjem. Ma ozbiljno? Možda, ako me smenite do tada. Ja to neću da vam potpišem dok sam živ," istakao je Vučić. 

Premijer je nakon toga naveo da ga pretnje ne interesuju i da je tema mosta na Ibru izmišljena "kako bi, valjda, našli još jedan način za pritisak na Srbe". 

"Nastavićemo da razgovaramo sa svima i nikada uvredama neću odgovoriti na uvrede. Što mi budemo jači i jedinstveniji, u tome će naša snaga i poštovanje prema Srbiji biti veća,“ istakao je Vučić. 

Prema njegovim rečima, "očekujemo napredak na evropskom putu", a kako navodi, "obraz može da nam sruši ne neko drugi nego mi sami našim odlukama, ako se ne ponašamo časno i odgovorno."

"Ja neću i ne dam Gazivode. Mene su birali građani Srbije i ja njima odgovaram, a ne stranim ambasadama. Moj posao je da brinem o vladi i imovini Srbije," rekao je Vučić, navodeći da ljudi, voleli ga ili ne, "vide koliko radimo".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.