Koha: Tači pozvao Kurtija na konsultacije o daljim koracima nakon pada vlade

Kosovski predsednik, Hašim Tači, uputio je danas zvanični poziv vršiocu dužnosti kosovskog premijera, Aljbinu Kurtiju, da se sastanu 1. aprila kako bi razgovarali o daljim koracima nakon pada kosovske vlade, prenosi prištinska Koha.

„Sledeći predlog o nepoverenju Vladi, preduzeću korake utvrđene Ustavom. S tim u vezi, pozivam Vas na konsultativni sastanak kako bismo razgovarali o daljim koracima“, navodi se u Tačijevom pozivu.

Sastanak je zakazan za 1. april sa početkom u 10:00 u kabinetu kosovskog predsednika, prenosi prištinska Koha.

Ovaj medij prenosi da je Tači ujedno uputio pozive i liderima drugih stranaka takođe za sredu, u poslepodnevnim satima, ali i u četvrtak ujutru.

Podsetimo, kosovski predsednik, Hašim Tači, prethodno je najavio da danas započinje konsultacije sa parlamentarnim strankama kako bi se formirala nova vlada. Međutim, do konsultacija nije došlo, već se danas Tači sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte i sa ambasadorom EU u Prištini, kako bi ih obavestio o koracima koje će preduzeti nakon pada vlade.

Kako je danas prenela Gazeta Express, pozivajući se na navode iz kosovskog predsedništva, do odlaganja sastanaka sa liderima stranaka došlo je usled navodno tehničkih razloga:

„Najava iz skupštine stigla je u petak na kraju radnog vremena, pa je u ponedeljak bilo nemoguće pozvati predstavnike parlamentarnih stranaka na konsultacije. Predsednik će ih pozvati narednih dana na konsultacije“.

I dok Tači poziva političke partije na konsultacije, Samoopredeljenje ovaj potez vidi kao protivustavan, poručujući kosovskom predsedniku da ne traži imena za mandatara, već da nakon završetka pandemije koronavirusa planira izbore.

Kako je nedavno izjavio vršilac dužnosti potpredsednika kosovske vlade iz Samoopredeljenja, Glauk Konjufca, pozivajući se na kosovski ustav, Tači prvo mora da se obrati pobedniku na izborima kako bi pokušali da formiraju vladu.

„Na LVV je da formira novu vladu. Predsednik nema diskreciono pravo, mora se još jednom obratiti Samoopredeljenju, u suprotnom krši Ustav“.

Kurti je ujedno juče saopštio, da postoji suštinska razlika između situacije u kojoj predsednik vlade podnese ostavku i one u kojoj skupština glasa za nepoverenja vladi:

„U prvom slučaju imamo nedostatak volje ili sposobnosti izrečene same od strane odlazećeg premijera. U drugom slučaju vlada i premijer su na vlasti, nema praznine do novih izbora, tako da to nema uticaj na stabilnost i funkcionisanje države. Dakle, u drugom slučaju kakav je sada naš, potrebna je nova Skupština za novu vladu“.

Detaljnije čitajte u: Kurti: A kad se završi pandemija – novi izbori!

Podsetimo, nepoverenje vladi Aljbina Kurtija izglasala su u sredu kasno uveče 82 poslanika od 117 prisutnih, na 52. dan njenog postojanja. Ubedljivu većinu činili su, pored jake opozicije i manjinskih stranaka, i dojučerašnji koalicioni partner, odnosno članovi vlade – LDK i Srpska lista.

Pročitajte još:

Tači danas sa ambasadorima Kvinte umesto na konsultacijama sa strankamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.