Tači danas sa ambasadorima Kvinte umesto na konsultacijama sa strankama

Tači sa ambasadorima Kvinte
Foto: Kosovsko predsedništvo

Kosovski predsednik Hašim Tači sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte i sa ambasadorom EU u Prištini, kako bi ih obavestio o koracima koje će preduzeti nakon što je prošle nedelje kosovska skupština izglasala nepoverenje vladi koju je vodio Aljbin Kurti. Prethodno je najavio da danas započinje kosultacije sa strankama kako bi se formirala nova vlada, na šta ga iz LVV podsećaju da je to kršenje Ustava.

Tači je naveo da će posle izglasavanja nepoverenja vladi 25. marta, on „kontinuirano preduzimati korake u skladu sa Ustavom Kosova, zakonima Kosova i sa dužnostima predsednika“.

Kazao je ono što je već najavio za danas, iako se nije još uvek dogodilo – da će tokom ove nedelje održati konsultacije sa svim parlamentarnim strankama kako bi od njih dobio „predloge i savete o tome koji put treba slediti, a bazirajući se na ustavu i zakonu“ i istakao da će se odlučiti za „najbolju opciju da se izvučemo iz situacije u kojoj se nalazimo“ posle pada vlade.

„Kosovu treba vlada koja će doneti stabilnost, što je moguće šire političko i građansko jedinstvo, sveobuhvatnu i sa jasnom evroatlantskom orijentacijom“ zaključuje se u saopštenju kosovskog predsednika.

Iako je Tači ranije najavio da će sa konsultacijama početi u ponedeljak, do toga danas nije došlo, jer, kako saznaje Gazeta Express iz kancelarije kosovskog predsednika, do ovog odlaganja je došlo usled navodno tehničkih razloga:

„Najava iz skupštine stigla je u petak na kraju radnog vremena, pa je u ponedeljak bilo nemoguće pozvati predstavnike parlamentarnih stranaka na konsultacije. Predsednik će ih pozvati narednih dana na konsultacije“, rečeno je prištinskoj Gazeti Express iz kancelarije kosovskog predsednika. 

Međutim, Kurti mu je jasno poručio da je kosovski ustav jasan, a to su – izbori.

„Postoji suštinska razlika između situacije u kojoj predsednik vlade podnese ostavku i one u kojoj skupština glasa za nepoverenja vladi. U prvom slučaju imamo nedostatak volje ili sposobnosti izrečene same od strane odlazećeg premijera. U drugom slučaju vlada i premijer su na vlasti, nema praznine do novih izbora, tako da to nema uticaj na stabilnost i funkcionisanje države. Dakle, u drugom slučaju kakav je sada naš, potrebna je nova Skupština za novu vladu“, objasnio je Kurti juče. Detaljnije čitajte u: Kurti: A kad se završi pandemija – novi izbori!

Sastanku su prisustvovali ambasador SAD u Prištini, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva, ambasadori Nemačke, Francuske i Italije i šefica kancelarije EU na Kosovu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.