Novi ministar odbrane starom ponudio savetničko mesto iako je pod optužnicom

Rustem beriša anton ćuni
FOTO: Koha

Novi ministar odbrane, Anton Ćuni iz LDK, danas je zvanično preuzeo dužnost od bivšeg ministra Rustema Beriše optuženog u slučaju „lažni veterani“. Međutim, uprkos obećanjima novog kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, da u novoj vladi neće biti oni koji imaju optužnice, Beriša će, najverovatnije ostati u ovom ministarstvu, ali kao politički savetnik – a prema pisanju prištinske Kohe.

Novi kosovski premijer, Aljbin Kurti, juče je zvanično preuzeo dužnost, kao i mnogi ministri u novoj vladi. Novi ministar odbrane iz redova LDK, Anton Ćuni, to je učinio danas.

Ćuni je bivšeg ministra odbrane, kako prenosi prištinska Koha, pozvao da mu bude politički savetnik.

Ovaj medij ujedno prenosi da je Beriša poručio Ćuniju da će prihvatiti „šta god bude tražio njegov bivši saborac“, a s ciljem unapređenja rada Ministarstva odbrane i KBS-a.

„Imao sam sreću da sam upoznao Antona Ćunija još tokom ratnih dešavanja u bici na Košarama. On je bio komandant bataljona ali i šef štaba nakon pada heroja Agima Ramadanija. Uveren sam da će nastaviti sa uspehom koji smo mi započeli. Vrlo sam ponosan što će moj naslednik biti moj ratni drug i imam potpuno poverenje da će nastaviti sa realizacijom ciljeva koje pozdravljaju građani Kosova“, rekao je Beriša.

Beriša – bivši ministar sa optužnicom

Rustem Beriša jedan je od bivših ministara u vladi Ramuša Haradinaja, protiv kojih je podignuta optužnica.

On je optužen od strane Specijalnog tužilaštva u slučaju „lažni veterani“ da je kao jedan od jedanaest bivših članova komisije kosovske vlade za verifikaciju statusa veterana OVK „prekoračio svoje nadležnosti nezakonitim isplatama navodnim veteranima čime je oštećen budžet Kosova.

Upravo jedno od obećanja LVV i LDK još pre formiranja nove vlade bilo je da deo nje neće biti oni protiv kojih su podignute optužnice i da će se boriti protiv korupcije. Novi kosovski premijer, Aljbin Kurti, čak je i ranije obećao da će da pozove predmetnog tužioca u ovom slučaju, Eljeza Bljakaja, koji je ostavku podneo zbog pretnji i pritisaka tokom rada na ovom slučaju, da se iz SAD vrati na Kosovo i da će da ga postavi za glavnog tužioca.

Beogradski mediji: Novi ministar osuđen za ubistvo srpskih vojnika

I dok je protiv bivšeg ministra odbrane podignuta optužnica u kosovskom tužilaštvu, novi ministar je, kako su prethodno javili beogradski mediji, osuđen pred Višim sudom u Nišu, koji kosovski zvaničnici i institucije ne priznaju.

Ćuni je još pre nego što je izglasana nova kosovska vlada naišao na kritike Beogradskih medija, koji su javili da je ovaj „Kurtijev ministar ubijao Srbe na Košarama“.

Kako su tada javile Večernje novosti, on je osuđen za ubistvo petorice srpskih vojnika 1998. godine. Navode da je njemu, zajedno sa sedmoricom Albanaca suđeno u odsustvu, a da je navodni zločin učinjen u rejonu karaule Košare.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.