KOHA: Albanka, američki pilot Faruza Kalaba u bombardovanju SRJ ’99

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Zajedno sa ostalim artefaktima sačuvanim u Nacionalnom muzeju Kosova, kao znak sećanja na rat, u okvirima ovog muzeja sačuvana je vrlo posebna uniforma.

To je uniforma Faruze Kalabe (Kallaba), prve žene koja se pridružila posadi Nacionalne garde američkog vazduhoplovstva. Tokom 78 dana Faruza Kalaba postala je deo NATO intervencije na Kosovu, gde se njena misija i danas pamti kao jedna od najvažnijih tog vremena. Svojim avionom neprekidno je gorivom snabdevala borbene avione.

Kada se rat završio, Kalaba je posetila Kosovo i poklonila svoju uniformu. Iznenadila se kad je otkrila da je ona deo kosovskog muzeja.

Ali, pre nego što je postala deo takve misije, albanski pilot je prošla kroz različite izazove koji su joj pomogli da formira snažan i hrabar karakter.

Kalaba je 1979. godine postala prva žena u istoriji američke Nacionalne garde vazduhoplovstva u Ilinoisu, a 1984. i prvi ženski član letačke posade ove visoke američke vojne institucije.

„Oduvek su me zanimali sprovođenje zakona i sve što je u vezi s tim, pa je ubrzo po završetku srednje škole jedan moj prijatelj poznavao nekoga iz vazduhoplovstva i sreli smo ga, proveli smo dosta vremena zajedno razgovarajući o vojsci, floti i svim odgovornostima vojske i boravka u vojsci. Posle nekog vremena, ova osoba mi je rekla da bih mogla da započnem svoju obuku u gardi Ilinoisa, te da bih postala deo vazduhoplovstva. Oduvek su me zanimali služba i sprovođenje zakona. Kada ste u vojnoj floti, provodite puno vremena na nebu i postajete deo aktivnosti koje se obično rade u vojsci. Na jednom od putovanja videla sam utovarivanje bombi i od tada sam zaključila da je to posao koji želim da radim, iako sam tada bio jedina žena i nisu želeli da me prihvate, ali su moje veštine bili neporecive i na kraju sam se pridružila Nacionalnoj gardi vazduhoplovstva“, rekla je Kalaba u emisiji KTV „Danas“.

Rođena u Damasku u Siriji, a odrasla u Čikagu, Kalaba nije imala priliku da uči albanski jezik, ali kaže da zna mnogo o kosovskoj kulturi i istoriji.

„U Ameriku smo došli u ranim godinama i na sreću ubrzo nakon nas došli su i drugi naši članovi porodice, preko kojih sam imala priliku da učim o kulturi i svemu ostalom što dolazi sa Kosova. Tamo smo naučili mnogo toga, ali nažalost nikada nisam uspela da naučim albanski jezik zbog obaveza koje su imali moji roditelji. Tokom mog detinjstva u Americi preko oca sam naučila mnogo o istoriji Kosova. Bilo mi je malo teško jer sam bila mala i posebno daleko odatle. Ali, zaista, odrastajući sam shvatila bol i neravnopravan tretman koji je učinjen toj zemlji. Moj otac je bio vrlo jasan u svojim objašnjenjima i zaista mi je žao zbog onoga što se tamo dogodilo“, rekla je.

24. mart 1999. ostaće najvažniji datum njene vojne karijere.

Tokom 78 dana NATO bombardovanja, albansko-američki pilot učestvovala je u preko 30 borbenih operacija.

Ova misija je, prema rečima 64-godišnjakinje, bila najbrža odluka koju je donela u 20 godina karijere.

Bilo je vreme da se naša jedinica pozicionira na Kosovu, ja sam bila jedan od prvih koja je izabrana i mogu da kažem da nikoga od mojih kolega ovo nije iznenadilo. Svi su znali moje poreklo i vezu koju sam imala sa Kosovom. Bez imalo oklevanja, moji pretpostavljeni su mi rekli: ‘Ti si jedna od prvih koja je otišla …’. Posle mnogih stvari koje nam je otac rekao, bol i patnja stanovništva Kosova naterali su me da ne zadržim ništa za sebe, ni da se poštedim ni za šta. Stoga kažem da je za mene to bila laka odluka, mogla sam da odlučim da budem deo radnog stola ili da obavljam neku drugu funkciju u vojsci, ali rekla sam sebi: ‘Nema šanse da ne budem deo ovoga … ‘,“ rekla je Kalaba.

Njena muzejska uniforma nalazi se na trećem spratu Kosovskog muzeja, zajedno sa oružjem i drugim uniformama iz nedavnog rata.

Pročitajte još:

Ambasada SAD: Srbija i Kosovo da osiguraju pristup pravdi za žrtve i porodice i informacije o sudbini najmilijih

Vučić: Napali su nas da nas poraze, ubijaju i oduzmu deo teritorije – dogodila se agresija

Džejmi Šea: KFOR treba da ostane na Kosovu sve dok ga Srbija ne prizna

General Malinović: Vrh države nije smeo da uvede zemlju u sukob sa NATO, pa da sve preda

22 godine od kada su prve NATO bombe bačene na SRJ

Đake zanima da li smo pobedili NATO

U severnom delu Mitrovice obeležene 22. godine od NATO bombardovanja

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.