Vučić sa kineskim ministrom odbrane: Dinamična saradnja, značaj „17+1“ i „Pojas i put“

FOTO: Instagram stranica „Budućnost Srbije“

Srpski predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom odbrane Kine, generalom Vei Fengheom, sa kojim je razgovarao o daljem intenziviranju dijaloga i unapređenju saradnje između dve zemlje, te o spremnosti za dalje jačanje kinesko-srpskog strateškog partnerstva, posebno istakavši inicijative „Pojas i put“ i „17+1“.

Vojna saradnja dve zemlje ocenjena je kao dinamična a Srbija je zainteresovana za dalje intenziviranje partnerstva sa Kinom posebno u oblasti vojnoekonomske, vojnomedicinske i vojnoobrazovne saradnje.

„Uvereni smo da ova poseta predstavlja još jednu potvrdu čeličnog prijateljstva i sveobuhvatnog strateškog partnerstva Srbije i Kine, kao i znak njegovog produbljivanja u svim oblastima“, istakao je Vučić.

Jedna od važnih karakteristika, kako je ocenio, uzajamnih čvrstih bilateralnih odnosa je učešće Srbije u mehanizmu saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (17 + 1), odnosno inicijativa „Pojas i put“, kojima Srbija pridaje veliki značaj i podršku.

Vučić se Kini posebno zahvalio na pomoći u borbi protiv kovida-19 ali je istakao da je uprkos pandemiji očuvan kontinuitet dijaloga i daljeg intenziviranja kinesko-srpske saradnje i očekuje novu posetu predsednika Si Đinpinga Srbiji kada se za to steknu uslovi, nakon normalizacije epidemiološke situacije.

Srpski predsednik je još jednom naglasio „nepokolebljiv stav“ kada je u pitanju podrška politici „jedne Kine“, istakavši da posebno ceni dosledan stav Kine u pogledu poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Kina je 2012., pokrenula inicijativu „17+1“ za zemlje srednje i istočne Evrope. Inicijativu je pokrenulo kinesko ministarstvo spoljnih poslova kako bi se „promovisao biznis i investicioni odnosi“ između Kine i 17 centralno-istočno evropskih zemalja, među kojima je i Srbija.

Potom je od naredne godine pokrenuta i inicijativa „Pojas i put“, za, kako je to iz Kine zvanično promovisano, političku komunikaciju, nesmetanu trgovinu i međuljudske razmene između Kine i drugih zemalja sveta. Tokom proteklih godina, ovom inicijativom Kina je brojnim projektima povezala evroazijski kontinent, prešlo se preko Afrike, do Latinske Amerike. Nju danas čini oko 126 zemalja. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.