Kod Bujanovca provera obučenosti pešadijske čete za učešće u mirovnim operacijama

FOTO: Vojska Srbije/Ministarstvo odbrane Srbije

U bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“ kod Bujanovca ove nedelje je realizovana taktička vežba Vojske Srbije pod nazivom „Srpski štit“, u okviru priprema pešadijske čete za učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu.

FOTO: Vojska Srbije/Ministarstvo odbrane Srbije

Na vežbi je, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, proverena osposobljenost ove jedinice iz sastava Četvrte brigade kopnene vojske za realizaciju zadataka u sastavu mirovnih snaga Ujedinjenih Nacija, u uslovima koji su prilagođeni onima u zoni operacije.

„Tokom trodnevnih vežbovnih aktivnosti, praćeni su i ocenjivani postupci u slučaju napada na bazu, rad na stalnom kontrolnom punktu i osmatračkoj stanici, obezbeđenje konvoja, kontrola masovnih okupljanja, uspostavljanje punktova, postupci sa minsko-eksplozivnim sredstvima, medicinska evakuacija povređenih i rešavanje drugih zadataka“, navelo je Ministarstvo.

FOTO: Vojska Srbije/Ministarstvo odbrane Srbije

Kontrolu je izvršio evaluatorski tim iz Generalštaba Vojske Srbije, a rezultati provere su pokazali da je i „ovaj kontingent u potpunosti osposobljen za angažovanje u misiji“.

Angažovanje pešadijske čete Vojske Srbije u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu započelo je 2013. godine, a jedinica svoje zadatke izvršava u sastavu španskog bataljona u multinacionalnoj brigadi u sektoru „Istok“.

Ova vežba je samo jedan u nizu aktivnosti i vežbi na jugu Srbije i oko administrativne linije u proteklih par meseci.

Redovna obuka Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti

Pomoćnik komandanta Kopnene vojske Srbije za operacije, u Dobrosinu i Tašlaku

I komandant Simović obišao Kopnenu zonu bezbednosti

Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije obišao Kopnenu zonu bezbednosti

Mojsilović i danas u Kopnenoj zoni bezbednosti, obišao bazu „Mrče“

Stefanović obišao baze kod Medveđe i Kuršumlije u kopnenoj zoni bezbednostiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.