U PR usvojene skupštinske rezolucije: Ukidaju se roming između Kosova i Albanije i kontrole na prelazima?

Skupština Kosova usvojila je rezolucije o ukidanju rominga između Kosova i Albanije i ukidanju kontrola na prelazima – Vrbnica, Ćafa Prušit i Morina, saopšteno je iz ove skupštine.

Oba dokumenta usvojena su na jučerašnjoj sednici, a na predlog nekadašnjeg člana Samoopredeljenja, a sada Socijaldemokratske partije, Dardana Molićaja.

I on je na svojoj Fejsbuk stranici potvrdio da su rezolucije usvojene, te u odvojenim porukama naveo:

„Rezolucija koju sam predstavio u ime Socijaldemokratske partije za ukidanje kontrole granica između Kosova i Albanije je usvojena. Sprovođenjem ove rezolucije, neće biti čekanja na graničnim prelazima sa Albanijom“; „Od sada Kosovo i Albanija bez rominga… Od sada ćemo komunicirati jedni sa drugima kao u okviru zemlje, bez dodatnih troškova. Nadam se da će Vlada Kosova početi sa radom što je pre moguće za potpunu primenu ove rezolucije koju je izglasala Skupština Kosova.“

Podsetimo, na poslednjoj zajedničkoj sednici vlada Albanije i Kosova, krajem prošle godine potpisano je 12 sporazuma. Najavljeni su – „unifikacija carina“, uklanjanje „tarifnih barijera“, kao i otvaranje „drugih carinskih punktova“ između Kosova i Albanije. Ipak, u javnosti za sada nisu poznati eventualni rezultati ovih sporazuma.

Pročitajte  još: 

Intervju gradonačelnika Prištine, Špenda Ahmetija, takođe nekadašnjeg člana Samoopredeljenja, a sada Socijaldemokratske stranke, za KoSSev iz 2016. – Špend Ahmeti EKSKLUZIVNO: Kosovo i Srbija dve abnormalne države. Za region bolje ujedinjenje Kosova i Albanije, kao i tekst o poslednjoj zajedničkoj sednici vlada Kosova i Albanije – Zajednička sednica vlada Albanije i Kosova: „Preporod ljubavi“ i „novo poglavlje“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.