Apostolova, Vlahutin i zamenici premijera Kosova i Albanije otvorili novi prelaz na Morini

Apostolova, Vahutin i zamenici premijera Kosova i Albanije otvaraju Morinu
Apostolova, Vlahutin i zamenici premijera Kosova i Albanije otvaraju Morinu, FOTO: Tviter Natalya Apostolova

Na prelazu „Vrbnica“, odnosno „Morina“ između Kosova i Albanije danas su pušteni u rad novi objekti koji će omogućiti primenu tzv. integrisanog upravljanja granicom. Projekat vredan milion evra finansirala je Kancelarija EU u Albaniji i odnosi se na nove kabine i zgradu, kao i elektronski sistem, javlja Radio Slobodna Evropa na albanskom, a preneli su kosovski mediji.

Šefica Delegacije EU u Albaniji Romana Vlahutin kaže da su „Kosovo i Albanija za korak bliži standardima Evropske unije“.

Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj istakao je da je u poslednja 24 sata oko 35.000 osoba ušlo iz Albanije na Kosovo i sa Kosova u Albaniju.

Ako nema crvenih linija za Srbiju, ne treba da važe ni sa Albanijom

Međutim, kosovski mediji prenose i nešto drugačiju Hodžajevu izjavu:

“Danas, nakon 12 godina, mi se nalazimo u završnoj fazi dijaloga sa Srbijom. I dalje imamo otvorena pitanja sa našim severnim susedom. Želimo da ovaj dijalog služi potpunoj normalizaciji između dve države kroz uzajamno priznanje i članstvo Kosova u UN, kao i pomirenju Kosova i Srbije nakon više od jednog veka velikog sukoba. Ali, ako u ovoj poslednjoj fazi, koja bi trebalo da služi stabilnosti i bezbednosti u regionu, neko u Beogradu i Briselu smatra da u normalizaciji odnosa sa Srbijom ne bi trebalo da bude crvenih linija, onda, ako te crvene linije ne važe u odnosu sa našim severnim susedom, ne treba da važe ni u odnosu sa Albanijom.”

Pre nepuna dva meseca, skupština Kosova usvojila je rezolucije o ukidanju rominga između Kosova i Albanije i ukidanju kontrola na prelazima – Vrbnica, Ćafa Prušit i Morina

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.