Ko je odgovoran za krizu na Severu? Beograd i Priština se međusobno optužuju

Foto: KoSSev

„Jedini odgovorni za krizu na severu Kosova i Metohije jeste Kurti koji je do nje doveo svojim jednostranim akcijama i kršenjem Briselskog sporazuma“, oglasio se večeras direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković i time nastavio višednevnu debatu o tome ko zapravo stvara tenzije na Severu Kosova.

Predstavnici Beograda i Prištine već danima optužuju jedni druge za eskalaciju situacije na Severu Kosova.

Sve je krenulo 20. septembra nakon što je kosovska vlada zabranila korišćenje srpskih tablica na teritoriji Kosova, uvela meru vađenja probnih i poslala specijane jedinice na Sever, da bi istovremeno i Srbi postavili barikade u blizini prelaza Brnjak i Jarinje.

Prištinska strana tvrdi da Beograd preko Srba na Severu Kosova diže tenzije, a Beograd, da zapravo Priština želi da izazve incidente slanjam specijalnih jedinica kosovske policije na Severu Kosova.

Iste optužbe razmenjivale su se i danas, a nakon jutrošnjne vesti da je u Zubinom Potoku izgorele prostorije Centra za registraciju vozila, a u isti centar u Zvečanu otkrivene neekspodirane eksplozivne naprave.

Kosovski premijer kazao je danas da je požar u Z. Potoku namerno izazvan, te da su „napade“ u ovoj opštini i Zvečanu izvršili pojedinci koje podržava Srbija“.

„Srbija izaziva ozbiljan sukob. Pozitivno smo odgovorili na poziv Brisela na razgovore, pa su takve provokacije, opstrukcije i blokade, uključujući i napade, bili jedini način da strah i haos opstanu“, rekao je Kurti na hitnoj konferenciji za medije, gde je optužio Srbiju za eskalaciju situacije.

Danas su kritike na račun Beograda slali i predstavnici opozicije u Prištini, optužujući ga za agresiju i provokacije koje, kako tvrde, sprovodi zajedno sa Rusijom, a njima se pridružila i kosovska predsednica, Vjosa Osmani. Više o tome ovde.

U međuvremenu je povodom ovih navoda kosovskog premijera reagovao direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Petković, kao ni drugi beogradski zvaničnici, do sada nije komentarisao incidente u centrima za registraciju u Zubinom Potoku i Zvečanu, za koje je Priština, iako još uvek nije završena istraga, već optužila „pojedince koje podržava Beograd“, već ga je još jednom optužio da je odgovoran za krizu na Severu Kosova.

„Osvedočeni ekstremista Aljbin Kurti ponovo je danas potvrdio da je spreman da za šaku glasova na predstojećim izborima, izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije“, poručio mu je.

Petković smatra da je Kurti jedini odgovoran za krizu na Severu Kosova, te da ju je stvorio svojim „jednostranim akcijama i kršenjem Briselskog sporazuma, a sve sa ciljem da pred lokalne izbore, iza snajpera i suzavca sakrije katastrofalne učinke svoje vlasti, a u koje se ubraja i preko 100 incidenata i napada na Srbe od početka godine“, naglasio je Petković.

A o još jednom incidentu izvestio je upravo večeras Petković, navodeći da je na zidu kuće u Klokotu osvanuo ispisan grafit sa natpisom UČK.

„Kancelarija za KiM oštro osuđuje ovaj incident koji ima za cilj da zaplaši i otera Srbe sa svojih ognjišta, ali naš narod prepoznaje pozadinu ove poruke i neće nasesti na provokacije“, poručio je Petković.

Grafit UČK na kući u klokotu
FOTO: Kancelarija za KiM

Kazao je da su zapravo Srbi ti koji održavaju situaciju mirnom.

„Samo zahvaljujući odgovornim, mirnim i staloženim reakcijama srpskog naroda, mi danas nemamo incidente na prelazima, jer Kurtijevi specijalci čine sve da agresora predstave kao žrtvu“, poručio je Petković.

Kazao je Kurtiju da se spremnost na dijalog ne pokazuje dugim cevima, snajperima i oklopnim vozilima.

„Zato njegove današnje poruke da je Beograd odbio razgovore u Briselu predstavljaju brutalni falsifikat i izvrtanje činjenica“, naglasio je Petković.

Dodao je i da je Kurti imao više šansi da u okviru dijaloga o temi slobode kretanja pregovara, uključujući i sastanak u Briselu 8. septembra.

Međutim, kako kaže, Kurti je svaki put od dogovora bežao, a sada bi da „nametne jednostrana rešenja“ kao polazni okvir za pregovore.

„Umesto da poštuje sporazum, Priština je godinu dana pre roka jednostrano ukinula važenje statusno neutralnih KS tablica, a sve sa ciljem da izazove incidente i napad na srpski narod i Beograd“, dodao je Petković.

Podcrtao je da je Beograd uvek spreman za dijalog, ali i da ne može da se razgovara dok su specijalci n Severu Kosova i Priština zabranjuje srpske tablice – „gazeći i iskrivljeno tumačeći delove sporazuma“.

„Koliko je Kurti posvećen dijalogu najbolje je pokazao u proteklim danima, kada je naredio da se hapse ljudi koji su isticali simbole Zajednice srpskih opština i branili Briselski sporazum“, poručio je za kraj Petković.

Više o današnjim događajima na Severu Kosova čitajte u posebnim vestima:

Opština Z.Potok: Mogući uzrok požara – zastarele instalacije

Kurti: Napade u Z. Potoku i Zvečanu izvršili oni koje podržava Srbija; Osmani: Beograd destabilizuje region

Zvečan: Pronađene dve eksplozivne naprave u zgradi u kojoj je smešten centar za registraciju

Svećlja: Zapaljen centar za registraciju vozila u ZP, a u Zvečanu na isti bačena „eksplozivna naprava“

Izbio požar u zgradi Opštine Z. Potok, izgorele dve kancelarije; Svećlja: Zapaljen centar za registracijuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.