Rama na Generalnoj skupštini UN pozvao da se prizna Kosovo; Brnabić: Takve izjave štete regionu

 

Edi Rama UN
FOTO: Peter Foley/Pool/ REUTERS

Premijer Albanije, Edi Rama, koji u ponedeljak dolazi na Kosovo pozvao je sinoć u Njujorku na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija sve da priznaju nezavisnost Kosova. Srpska premijerka, koja takođe boravi u Njujorku, poručila je da pojedinci koriste govornicu UN-a za prikupljanje političkih poena, kao i da takve izjave nisu dobre za regionalnu bezbednost.

Istorija UN je istorija stalnog proširenja, rekao je Rama i istakao da Ujedinjene nacije neće biti kompletne bez „Republike Kosovo“.

Priznanje Kosova bilo bi priznanje nove realnosti u Evropi, ocenio je albanski premijer.

„Realnost je pokazala nama, Kosovarima, Srbima, svim ljudima na Balkanu, Evropljanima i svima koji hoće to da vide da je nezavisno Kosovo realnost već 13 godina i da je donelo više stabilnosti regionu“, rekao je Rama.

On je istakao da svaki dan bez dogovora o međusobnom priznanju Srbije i Kosova predstavlja izgubljeno vreme za mladost u „dvema državama“.

Rama je ocenio da će samo mudrost, hrabrost i vizija konačno „osloboditi Srbiju tereta njene prošlosti“.

Brnabić: Neki koriste govornicu za političke poene

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, kazala je u Njujorku, nakon obraćanja albanskog premijera koji je pozvao na priznanje Kosova, da pojedini koriste govornicu za političke poene i da takve izjave nisu dobre za regionalnu bezbednost.

Brnabić je kazala da je najbolji odgovor dao generalni sekretar UN, Antonio Gutereš, koji je rekao da za Ujedinjene nacije Kosovo nije država.

„Prva rečenica na sastanku sa mnom je bila – Kosovo za nas nije država. To je najbolji i najdiplomatskiji odgovor. Ne vidim šta ima da se meša kao premijer jedne država u unutrašnja pitanja druge države – Srbije, a posebno zato što imamo dobre odnose i trudimo se da izgradimo drugačiju budućnost“, rekla je Brnabićeva za Tanjug, zamoljena da prokomentariše izjavu Edija Rame.

Brnabić je takođe govorila pred generalnom skupštinom UN-a u Njujorku, gde je, povodom novonastale situacije na Severu Kosova kazala da je Priština „iracionalnom demonstracijom sile rasplamsala veliku krizu“, ali i da Beograd ostaje posvećen pronalaženju rešenja zasnovanog na kompromisu.

„Dijalog i implementacija postignutih sporazuma su jedini ispravan način za rešavanje svih otvorenih pitanja“, rekla je Ana Brnabić.

Srpska premijerka je rekla da je od svih izazova sa kojima se Srbija suočava najvažnije pitanje održavanje mira i stabilnosti na Kosovu i pozvala međunarodnu zajednicu da insistira na tome da Priština poštuje postignute sporazume.

Ukazala je na to da se stalno povećava broj napada na Srbe, njihovu imovinu i versko nasleđe na Kosovu.

„Ova spirala nasilja na Kosovu i Metohiji kulminirala je početkom ove nedelje. Pod izgovorom primene novih pravila za registarske tablice Priština je poslala teško naoružane specijalne jedinice na sever pokrajine. Ovo je još jedno brutalno kršenje Briselskog sporazuma. Ova iracionalna demonstracija sile je rasplamsala veliku krizu“, rekla je Brnabić.

Takođe je naznačila da i nakon devet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, Zajednica srpskih opština „koja je kičma Briselskog sporazuma“ i dalje nije osnovana i pozvala je međunarodnu zajednicu i EU da utiču na Prištinu.

Kako je rekla, Srbija je spremna da se posveti budućnosti stvarajući saveze kroz procese poput Berlinskog procesa ili inicijative Otvoreni Balkan, dok drugi pokušavaju da poremete te procese, i umesto da se posvete budućnosti, žele da se vrate prošlosti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.