Mustafa: Jablanović napušta Vladu

Kosovski premijer, Isa Mustafa, najavio je da će ministar za povratak i zajednice, Aleksandar Jablanović, uskoro napustiti Vladu Kosova.

"Veoma brzo će biti promena u vladi, s obzirom na to da je (Jablanović) svojom izjavom uvredio majke Đakovice i sve građane Kosova," rekao je Mustafa.

Jablanoviću se zamera što je pripadnike opozicionog pokreta "Samoopredeljenje" i nevladine organizacije "Pozivi majki", koji su u Đakovici gađali autobuse sa Srbima na Badnji dan, nazvao "divljacima", kao i zbog izjave u emisiji "Interaktiv" – da nije čuo da se na Kosovu desio masakr, te da su kosovske žrtve – žrtve NATO bombardovanja. 

Po rečima Mustafe, dalji ostanak Jablanovića u Vladi, nakon njegovih izjava, ne bi bio poželjan ni za njega, prenose prištinski mediji. 

"Ovo pitanje je preuveličano i ispolitizovano od strane političkih stranaka, za njihove određene ciljeve. Međutim, s obzirom na to da su protesti dva puta eskalirali i građani izrazili nezadovoljstvo putem protesta, to se neće dobro odraziti ni na odnose Albanaca i Srba, niti na dalji ostanak Jablanovića u Vladi, a ne bi ni njemu učinilo dobro," rekao je kosovski premijer. 

Razrešenje Jablanovića bilo je jedan od najvažnijih zahteva na dva protesta u Prištini, na kojima je došlo do sukoba demonstranata i policije. Opozicija je za sredu najavila nove demonstracije ukoliko Jablanović ne bude smenjen. 

Prištinska štampa je u subotu pisala i da je njegova ostavka već "gotova stvar", ali da Mustafa ne želi da takav korak bude preduzet pod pritiskom opozicionih uličnih protesta. 

Jablanović je ranije rekao da je njegova izjava zlonamerno interpretirana u nekim medijima i uputio javno izvinjenje majkama žrtava u Đakovici.

"Izražavam žaljenje prema svima koji su izgubili svoje najmilije tokom rata na Kosovu i tražim da se moja izjava ne koristi kao pretekst za proteste," rekao je Jablanović. 

On je spornu izjavu dao nakon incidenta u kome je kamenovana grupa raseljenih Srba iz Đakovice, a koji su pokušali da unesu badnjak u crkvu. 

Jablanović je objasnio da je i kao čovek, i kao ministar imao obavezu da reaguje i osudi napad na Srbe, koji su došli da Božić proslave u svom rodnom gradu i svojoj crkvi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.