Klan Kosova: Lajčak i Eskobar zatražili odlaganje reciprociteta na još tri meseca

FOTO: Miroslav Lajčak/Tviter

Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, zatražili su danas od kosovskog rukovodstva da sprovođenje odluka o tablicama i ulazno-izlaznom dokumentu odlože na tri meseca – vest je javio Klan Kosova, pozivajući se na svoj „visoki“ izvor.

„Tražili su da se primena reciprociteta odloži za još tri meseca“, rekao je neimenovani izvor za ovu televiziju.

Odluke da se srpskim državljanima na ulazu na Kosovo izdaje ulazno-izlazni dokument i uklone KM tablice ili ostale srpske tablice gradova na KiM, u Prištini se nazivaju „recipročnim“ zbog toga što se građanima sa kosovskim ličnim dokumentima koji ulaze u centralnu Srbiju izdaje takav dokument, a ne priznaju se ni RKS tablice.

Američki izaslanik i evropski poslenik borave na Kosovu u pokušaju da se smire najnovije tenzije. Prvo je Eskobar, koji je i prvi stigao, juče razgovarao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, a potom večerao sa tri kosovska opoziciona lidera.

Eskobaru se danas pridružio Miroslav Lajčak, te su se zajedno sastali ponovo sa Vjosom Osmani, a potom i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, koji je prethodno održao javnu sednicu vlade na kojoj je po prvi put od prošle nedelje govorio o razgovorima u Briselu.

Eskobar je u izjavi medijima nakon sastanaka koje je imao sa kosovskim institucionalnim liderima i kosovskom opozicijom naveo da su dobili garancije da niko ne želi eskalaciju i nasilje 1. septembra, a da na Kosovu borave upravo sa ciljem sprečavanja eskalacije.

Više o svemu tome čitajte u posebnim vestima:

Eskobar i Lajčak očekuju od Beograda i Prištine konkretne predloge

Petković: Kurtiju trebalo šest dana da osmisli novu kampanju laži i dezinformacija

Lajčak i Eskobar sutra sa Vučićem

Eskobar i Lajčak u Prištini i Beogradu u sredu i četvrtak

Klan Kosova: Lajčak u sredu i četvrtak u BG i PR, očekuje se sastanak sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova

Eskobar u Prištini sa Osmani i liderima opozicije, ne i sa Kurtijem danas?

Hil: Srbi na Kosovu moraju da budu bezbedni, srpska strana u Briselu bila fleksibilna

Kurti: Tablice KS ne mogu da se vrate u upotrebu, od 1. septembra ili ulazno-izlazna potvrda sa obe strane ili ih ukida SrbijaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.