Vučić KFOR-u: Zašto vežbate sa njima maltretiranje i šikaniranje Srba, bacanje šok bombi i rušenje demonstracija i barikada?

„Šta će ljudi – saterani uza zid, to je jedino što mogu da donesu“, ovako je predsednik Srbije ocenio usvajanje deklaracije srpskih odbornika četiri severne opštine u kosovskom sistemu, sa šest zaključaka od kojih je prvi da podržavaju upravo njega kako bi u narednih 7 dana pronašao kompromis sa Albancima u vezi sa odlukama koje se neposredno tiču baš Srba na Severu.

„Uvek ću biti na strani našeg naroda na Kosovu i Metohiji, posebno što znam koliko malo traže, koliko im je malo potrebno, jer znaju koliko su celoj Srbiji potrebni mir i stabilnost“, kazao je na stranačkoj konferenciji za medije sednice predsedništva SNS u Beogradu.

Srbija će uskoro uputiti pismo predstavnicima EU i međunarodne zajednice jer Beograd u odnosu na njih, različito tumači ulogu KFOR-a i NATO-a.

Iako nije dao konkretna objašnjenja šta bi pismo moglo da sadrži, u Vučićevom govoru, okosnica su bila barikade i to nakon jučerašnjeg intervjua komandanta KFOR-a za RTK u kojem je najavio mogućnost da će KFOR uklanjati barikade, u slučaju da dođe do njihovog postavljanja, a pozivajući se na svoj mandat iz rezolucije SB UN 1244 da obezbedi slobodu kretanja za sve građane.

„Nije njihov zadatak… oni mogu formalno da se pozovu na slobodu kretanja ali slobodu kretanja nisu ugrozile barikade, već svojevrsni vizni režim za srpske građane na Kosovu i Metohiji. Oni koji hoće da zaustave saobraćaj na administrativnoj liniji, oni su ti koji prave blokadu kretanja. A protiv koga se vi borite kada sklanjate barikade između dva srpska mesta, u kojima gotovo i da nama ni albanskih ljudi, ni albanskih vozila?! Protiv koga se borite i zašto to radite? Pa vaš je cilj da zaštite srpsko stanovništvo ako već govorite!“ – izneo je zamerke Vučić.

U podužim pritužbama, na račun KFOR-a, iako ih ne spominjući dalje direktno, naveo je dalje:

„Orjentisani ste na teritoriju Kosova i Metohije a ne Srbije. Govorite o ljudima koji su manjina. Pa zašto njih ne štitite?! Zašto pomažete Albancima da ugnjetavaju tu manjinu?! Zašto vežbate sa njima maltretiranje i šikaniranje Srba, bacanje šok bombi i rušenje demonstracija i barikada…Pa je l’ to vaš posao ili je vaš posao da opstanete i pomognete Srbima da opstanu na svojim ognjištima?! A pri tome još nijednu barikadu nisu videli. Nisam znao da se toliko plaše barikada, svašta sam video ali nisam do sada razumeo taj strah“.

Ipak, srpski predsednik Aleksandar Vučić navodi da „ljudsku volju ne možete da pobedite“, i to sve spominjući preostala zanimanja koja su još uvek na budžetu Republike Srbije.

„Nije pitanje mašina i deset cigala koje ćete da postavite negde ili ne znam čega. Kako ćete da promenite volju srpskim nastavnicima, profesorima, srpskim lekarima, srpskim zanatlijama? Kako ćete da promenite volju srpskim rudarima?! Šta ćete da radite kad izađu u belim mantilima, hoćete i tada da dovedete pa da bacate šok bombe na njih ili pucate u njih?! Kako ne razumete da se kriza rešava političkim razgovorima?! Pa mi smo takve gluposti radili nekada! Kad govorim mi – kao država“.

S druge strane, zahvalan je ambasadoru Hilu na tome što je primetio, kako kaže, razuman i racionalan pristup srpske strane u Briselu, odnosno njega, a to su, potvrdio je dalje Vučić, primetili i Eskobar i predstavnici EU.

„Druga je stvar što mnogima od njih to ne odgovara, jer to je njihovo čedo, koje oni moraju da ljuljaju čak i kada ima, koliko danas već – 14 godina, ali ga ljuljaju 23 godine, prave i ljuljaju“, kaže.

Navodi još jednom u kako je teškoj poziciji Srbija kada je u pitanju Kosovo i Metohija, te da sa zebnjom očekuje sutra dolazak Lajčaka i Eskobara iz Prištine. Ipak, primetio je da se veći deo javnosti sekira zbog košarke, i to ga usrećuje, da ne brine narod.

„Vi ste u nemogućoj poziciji. Ja mogu da govorim o greškama svim našim, pa ko je bezgrešan, ali ljudi, mi se i dalje borimo u nemogućoj situaciji, i dalje uspevamo da se izborimo, i čuvamo ono što je naše, a uz sve to uspevamo da sačuvamo mir. Sada je to veoma teška pozicija. Zato sa zebnjom i nestrpljenjem očekujem sutrašnje razgovore, ali sam negde srećan što će veći deo da se sekira gledajući košarku ili nešto drugo misleći, šta god mi mislili o onom ludaku, arogantnom Vučiću, ovom, onom, rešiće to Vučić. I to što mi moramo da odemo i napadnemo, opsujemo u kafani, pusti, ipak je moje dete sigurno“.

Sad da pitam vas koji imaju decu, samo jedno dete da vratim u kovčegu zbog te politike za koju mi nismo krivi. A je l’ bi vas život imao smisla posle toga?! Šta biste mi rekli posle toga?!

Predsednik Vučić je pored zabrinutosti za srpski živalj na Kosovu izrazio zabrinutost i za njihove elektro uređaje u kući, ali ne samo za srpske, jer aktuelne restrikcije struje na Kosovu pogađaju podjednako sve.

„Bukvalno, iz meni nepoznatih razloga se igraju vatrom i ne znam zašto to rade. Na Kosovu već imate isključenja energije svaki dan, kojim su pogođeni Albanci i Srbi, hajde da vidimo postoje li načini da vam pomognemo da bar 10 dana, 15 dana prištedite jer će to da isrcpi, ubije ljude. Ubiće im mašine u kući, od frižidera preko zamrzivača, do ne znam čega, ako neće posle 5 dana, to će posle 15, ili 25“.

Zato Srbija hoće da pomogne, ali kad su već u Prištini kazali, kako otkriva predsednik, da neće da pošalju ni niskokalorični lignit, a da im Srbija pomogne sa strujom, onda:

„Ako mi možemo da vam damo struje, ‘ajde da pričamo o takvim stvarima, a ne samo da pričate – Vučić nije spreman za normalizaciju. A nisam spreman za to da priznam Kosovo?!
Normalizacija za njih znači da Vučić ode i prizna Kosovo, a ja im kažem, ja sam došao ovde da podižem poverenje između Srba i Albanaca, da pokušamo da razumemo jedni druge, motive jedni drugih, da pokušamo da kroz konkretne akcije i podršku jedni drugima krenemo u rešavanje problema. Pa polako, za neka bolja vremena i srećna vremena i nemojte da me terate da vam pričam sad i o teritorijalnom integritetu Srbije i o rezoluciji 1244.“

Hoće da rešava svakodnevne probleme ali mu Albanci kažu – ako nećeš da priznaš Kosovo onda si protiv normalizacije.

I onda svi kažu, Vučić protiv normalizacije, pa nemoj da lažeš, protiv sam priznanja, ja ne doživljavam priznanje Kosova kao normalizaciju

Za pojedine svetske medije kaže da su „veliki lažovi“ zbog naslova o tome kako Vučić hoće da izazove rat na Kosovu.

Međutim, prema njegovim rečima, postoji nešto što je opasnije od laganja:

„A to je da je normalno da Srbi budu ubijeni i proterani, na to se i ne obaziri, to je ok, može da se desi, ali da Srbi budu zaštićeni – to ne može da se desi, e zato idemo da vežbamo u Belvedere, Vrelo, onamo ovamo, da vidimo kako ćemo Srbe da razbijemo. A Srbi je l’ vežbaju negde nešto?! Nee,Srbi su samo odlučni da se suprotstave nasilju, nasilnim akcijama i ništa više. Kao što sam rekao da podnesem ostavku zato što sam kazao da smo saterani u ćošak, vi ste nas saterali u ćošak, a ne bismo imali ni taj ćošak da smo vodili vašu politiku“.

Vučić je i večeras potvrdio da poštuje sporazume koji su prethodili Briselskom sporazumu, iako mu se ne sviđaju kako kaže, i iznoseći kritike na račun bivše vlasti.

„Šta se pravite ludi?! Tražimo samo da poštujete sporazume koji su potpisani i ništa više i prihvatamo nešto čak i kada nam se ne sviđa, prihvatamo to što je neko potpisao pre nas. Je l’ mi se sviđa to što je potpisano 2012, ne sviđa mi se, razumem trenutak, probleme, pritiske pod kojim je to urađeno i potpisano, ali da, razumem i da ne razumem, to moram da poštujem. Ne postoji država do mene i od nas“.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.