Petković: Kurtiju trebalo šest dana da osmisli novu kampanju laži i dezinformacija

FOTO: KoSSev

„Kurti nema prava da Srbima sa KiM izdaje bilo kakav papir, pa bio on A4 ili druge veličine. Srbima sa KiM niko ne može da izdaje vizu za njihove kuće i vekovna ognjišta i to Kurti jako dobro zna, samo se pravi nevešt“, poručio je danas direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, a nakon Kurtijevog prvog obraćanja o poslednjem sastanku sa srpskim predsednikom u Briselu.

Kurti je danas, gotovo sedam dana nakon što se u Briselu susreo sa Aleksandrom Vučićem, javnosti u Prištini izneo detalje razgovora. To nije učinio ranije zbog, kako je otkrio, „internog dogovora o neizjašnjavanju“.

Kazao je da se KS tablice neće vratiti, a upravo njihovo „oživljavanje“ bio je Vučićev predlog u Briselu – da se KM tablice zamene KS tablicama.

Kurti je ponovio da su KS tablice „nelegalne“ i da je mogućnost registracije njima bila privremena do 2021. godine, te da je to potpisivanjem sporazuma 2016. prihvatio i srpski predsednik.

Takođe je kazao da je u Briselu izneo šest poglavlja tzv. sveobuhvatnog sporazuma za normalizaciju odnosa sa Srbijom, a koji podrazumevaju „uzajamno priznanje“.

O Kurtijevom predlogu nakon povratka iz Brisela govorio je srpski predsednik.

Naglasio je da su od 1. septembra moguća dva scenarija – ili će i Srbija i Kosovo izdavati dokumenta „ulaz-izlaz“, ili neće nijedna strana.

„To je samo papir formata A4“, kazao je.

Šta je još Kurti poručio danas, pročitajte u posebnoj vesti.

Ubrzo nakon Kurtijevog prvog dela obraćanja, Petković ga je optužio da je i danas izneo „niz neistina i laži“, kako je kazao, „toliko očiglednih da ga demantuju i ugledni međunarodni predstavnici, ali se i sam upleo u sopstvene laži kao pile u kučine“.

„Jedina i prava istina je da je delegacija Beograda na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Brisel došla odlično pripremljena, sa konkretnim, konstruktivnim i održivim rešenjima za rešavanje krize sa kojom se suočavamo na prostoru Kosova i Metohije, što je sinoć nedvosmisleno potvrdio i ambasador SAD u Beogradu, gospodin Kristofer Hil“, tvrdi Petković.

Kaže da je Kurti „histerično odbio“ svako ponuđeno rešenje, jer je „u svom militantnom umu očigledno spreman na sve samo ne na dijalog i kompromis“.

Petković takođe ističe da je izjavom da su statusno neutralne KS tablice važile do septembra 2021. godine, Kurti pokazao da „ni sam ne zna šta priča“, te da je uhvaćen u još jednoj „masnoj laži“.

„Tablice je protivpravno i jednostrano Priština ukinula još 17. septembra 2020. godine, dakle godinu dana pre isteka roka važenja, nakon čega je bilo predviđeno da se o ovoj temi razgovara i traži rešenje“, tvrdi još jednom direktor Kancelarije za KiM.

Kaže i da se po istom principu Kurti ponaša i u slučaju sporazuma o nestalim licima koji „svesno sabotira i uslovljava“, jer, smatra Petković, ne želi da porodicama stradalih pruži mir koji im je potreban i omogući pretragu potencijalnih lokacija.

„Želi da zvanični Beograd označi kao krivca. Na to se svodi njegova čitava politika i u tome leži i razlog za njegovo odbijanje da formira ZSO, ali svesno krši sve ostale sporazume potpisane u Briselu“.

Iako Kurti tvrdi da se do sada nije oglašavao zbog navodnog „dogovora o neizjašnjavanju“ za koji je naglasio da ga se nisu svi pridržavali, Petković ga je u svom saopštenju kritikovao i za to:

„Kurtiju je bilo potrebno čak šest dana da osmisli novu kampanju laži i dezinformacija kojom će pokušati da opravda svoje sumanute, jednostrane, protivpravne akcije koje želi da sprovede na severu Kosova i Metohije i time čitav region gurne u nove tenzije, sukobe i eskalaciju“.

Stoga, Petković ističe da to „neće pokolebati“ Beograd i predsednika Vučića da nastave, kako kaže, da tragaju za mirnim i kompromisnim rešenjem za aktuelnu krizu.

Ujedno naglašava i da je odgovornost i na međunarodnoj zajednici da pokušaju da „urazume Kurtija“.

„Vreme curi, a njegove najave sukoba i eskalacije krize sve su glasnije“, podcrtao je Petković.

Pročitajte još:

Lajčak i Eskobar sutra sa Vučićem

Eskobar i Lajčak u Prištini i Beogradu u sredu i četvrtak

Klan Kosova: Lajčak u sredu i četvrtak u BG i PR, očekuje se sastanak sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova

Eskobar u Prištini sa Osmani i liderima opozicije, ne i sa Kurtijem danas?

Hil: Srbi na Kosovu moraju da budu bezbedni, srpska strana u Briselu bila fleksibilna

Kurti: Tablice KS ne mogu da se vrate u upotrebu, od 1. septembra ili ulazno-izlazna potvrda sa obe strane ili ih ukida Srbija

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.