Eskobar u Prištini sa Osmani i liderima opozicije, ne i sa Kurtijem danas?

gabrijel eskobar i vjosa osmani
FOTO: KoSSev

U jeku najnovijih tenzija na Kosovu, a naročito nakon sastanka između Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u Briselu koji nisu završeni dogovorom, međunarodna diplomatija veoma je aktivna na terenu – u Beogradu, Prištini ali i na Severu i u Briselu.

Američki izlasnik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sastao se danas u Prištini sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani sa kojom je, kako je navedeno u saopštenju iz njenog kabineta, razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine i najnovijim dešavanjima sa posebnim akcentom na sever Kosova.

I na ovom sastanku Osmani je kazala da će Kosovo „nastaviti da bude konstruktivna i posvećena strana u dijalogu, doprinoseći miru i stabilnosti u zemlji i regionu“.

Osmani je kazala i da je primena zakona prioritet kosovskih institucija, i još jednom je ponovila da su „odluke kosovskih institucija u skladu sa Briselskim sporazumom o slobodi kretanja“, te da „nisu usmerene protiv bilo koje zajednice“.

„Kosovske institucije su u stalnoj komunikaciji i koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima i svaka njihova odluka odražava ustavni duh zemlje i demokratske vrednosti“, rekla je Osmani a saopštio njen kabinet.

Američki izaslanik se o sastanku do sada nije oglašavao, a kako prenose mediji, odbio je i da da izjavu novinarima okupljenim ispred zgrade predsedništva.

Gabrijel Eskobar je nakon sastanka sa Vjosom Osmani otišao u rezidenciju američkog ambasadora u Prištini gde se sastao sa predstavnicima opozije – Memljijem Krasnićijem, Ljumirom Abdidžikuom i Ramušom Haradinajem.

Sastanak koji je počeo oko 19 časova, kako javljaju kosovski mediji, završen je večeras oko 21.

Nema informacija i o sastanku sa Kurtijem, odnosno, je li ga bilo ili nije. Pojedini mediji najavljuju da Eskobar ostaje i sutra, kada će mu se pridružiti, kako javljaju pojedini mediji evropski posrednik Miroslav Lajčak.

Kosovski portal Nacionalje javlja da je Kurti navodno u Norveškoj, ali da se sutra vraća na Kosovo. Inače sutra u 10 najavljena je sednica vlade na kojoj se očekuje da upravo Kurti izvesti svoje saradnike o razgovorima u Briselu.

On će naredna dva dana boraviti u Beogradu u Prištini i to u pratnji Eskobara.

RTS je javio da će Lajčak, zajedno sa Eskobarom, otići u Severnu Mitrovicu na susret sa predstavnicima Srba, a nakon toga u Beograd. 

Srpski predsednik sastao se u Beogradu danas sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom sa kojim je, kako je naveo, razgovarao o situaciji nakon poslednje runde razgovora u Briselu.

U večerašnjem intervjuu za N1, ponovio je da je srpska strana „napravila veliku stvar što je došla u Brisel spremna da pregovara i što je uradila svoj domaći zadatak, a to je uvek najvažnije za sve pregovore“.

„Mislim da je srpska strana pokušala da bude fleksibilna, da pronađe rešenja, a ovaj jutrošnji razgovor (sa Vučićem) to mi je i potvrdio“, rekao je Hil.

Istovremeno je i naglasio da srpska zajednica na Kosovu mora da bude bezbedna kazao je Hil u večerašnjem intervjuu za N1.

„To je za mene ključno, srpska zajednica na Kosovu se mora osećati kao kod kuće i biti bezbedna. Zato se ulažu određeni napori da se o tome razgovara, a mislim da će se tako i nastaviti“, rekao je.

Razgovori u Briselu prošle nedelje između Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića nisu završeni dogovorom.

Kosovska vlada je namerna da sprovede odluku o registraciji svih vozila na RKS i recipročnoj meri izdavanja ulazno-izlaznog dokumenta za srpske državljane koji ulaze na Kosovo, čemu se Srbi protive.

Srbi su 31. jula postavili barikade uoči samog sprovođenja najavljene odluke. Kosovska vlada je pomerila rok za sprovođenje odluke na mesec dana nakon hitnih konsultacija sa američkim ambasadorom i EU.

Uoči 1. septembra kosovska strana najavljuje da će odluke sprovesti, koje inače podržavaju zapadne zemlje sa konstatacijom da su one u skladu sa Briselskim dogovorima 2011. i 2016. Srpska strana predložila je vraćanje KS tablica i to da se sva vozila sa KM tablicama registruju na KS, a da odluka o reciprocitetu sa deklaracionim listićem se primeni, uz izuzeće Srba sa Kosova i Metohije. Kosovsku stranu optužuju da ne prihvata nijedan predlog.

Kosovska strana optužuje Srbiju da je ubacila jedinice žandarmerije na Sever koje su postavile barikade, da na Severu deluju multietničke kriminalne grupe koje podržava zvanični Beograd. Beograd takođe optužuju kao proruski element koji navodno nastoji da izazove destabilizaciju u regionu i na samom Kosovu.

U pokušaju da se smire tenzije na terenu nastale početkom avgusta, ali i u slučaju da je neophodna brza reakcija, KFOR je povećao broj vojnika u blizini Jarinja i Brnjaka. Istovremeno KFOR je pozvao sve strane da izbegnu jednostrane akcije i uzdrže se od nasilja, ranije prošle nedelje, potvrđeno je KoSSevu u Kancelariji za informisanje štaba KFOR-a, na upit o vidljivo povećanom prisustvu vojnika KFOR-a prethodnih dana na Severu.

Na terenu se mogu videti trupe američkih i poljskih jedinica.

I u intervjuu za RTK Kajari je pozvao sve strane da se uzdrže od jednostranih akcija i da se o svemu pregovara i postigne politički dogovor, jer, prema njegovim rečima, „postavljanje barikada ne pomaže u rešavanju situacije“.

Informišite se o najnovijoj krizi na našim tematskim stranicama Briselski proces i TablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.