Eskobar i Lajčak očekuju od Beograda i Prištine konkretne predloge

Lajčak Eskobar
FOTO: N1

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak, poručili su iz Prištine 24. avgusta da na Kosovu borave sa ciljem sprečavanja eskalacije situacije 1. septembra.

Nakon sastanka sa liderima kosovskih institucija i opozicionim strankama, Eskobar je rekao da očekuje da će Beograd i Priština imati konkretan predlog za rešavanje pitanja srpskih registarskih tablica i dokumenata.

Rekao je i da je dobio uverenje da niko ne želi eskalaciju i nasilje 1. septembra.

„Dakle, danas smo ovde da se pobrinemo da sve te dobre želje i sav taj optimizam budu pretočeni u dobrobit zemlje“, rekao je kratko Eskobar.

Ponovio je da podržava dijalog kojim posreduje EU i postizanje rešenja za, kako je rekao, „ova teška pitanja“.

Evropski izaslanik za dijalog, Miroslav Lajčak, rekao je da je obavio dobar razgovor sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem i kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani, te rekao da je cilj EU i SAD da spreče nove tenzije.

„Najvažnija poruka je da sam ovde sa Gabrijelom Eskobarom, da pokažemo da je jedinstvo između EU i SAD potpuno. Radimo zajedno na normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. I drugo, međunarodna zajednica je veoma zabrinuta zbog onoga što smo videli na terenu 31. jula. I očekuje se od nas zajedno, kao pregovarača i od lidera Kosova i Srbije, da ne dozvolimo da se ovo ponovi 31. avgusta i zato smo tu“, rekao je Lajčak.

Iz Prištine Eskobar i Lajčak idu u Beograd gde će razgovarati sa vlastima iz Srbije.

Izaslanici EU i SAD trebalo bi i da posete Sever Kosova, ali za sada nema zvanične potvrde da li će i sa kim će se sastati.

Osmani: Priština je konstruktivna

Eskobar i Lajčak su u Prištini razgovarali i sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani, nakon čega je iz Predsedništva saopšteno da je Priština konstruktivna strana u dijalogu, sa fokusom na uzajamno priznanje.

„Kosovo nikada nije doprinosilo tenzijama i kontinuirano se zalagalo za mir i stabilnost kao i za evropska rešenja“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će Priština nastaviti saradnju i koordinaciju sa međunarodnim partnerima, uz napomenu da se mora zaštiti suverenitet, ustavni poredak i teritorijalni integritet Kosova.

RSE

Pročitajte još:

Petković: Kurtiju trebalo šest dana da osmisli novu kampanju laži i dezinformacija

Lajčak i Eskobar sutra sa Vučićem

Eskobar i Lajčak u Prištini i Beogradu u sredu i četvrtak

Klan Kosova: Lajčak u sredu i četvrtak u BG i PR, očekuje se sastanak sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova

Eskobar u Prištini sa Osmani i liderima opozicije, ne i sa Kurtijem danas?

Hil: Srbi na Kosovu moraju da budu bezbedni, srpska strana u Briselu bila fleksibilna

Kurti: Tablice KS ne mogu da se vrate u upotrebu, od 1. septembra ili ulazno-izlazna potvrda sa obe strane ili ih ukida SrbijaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.