Klan Kosova: Lajčak u sredu i četvrtak u BG i PR, očekuje se sastanak sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova

Lajčak Mitrovica
FOTO: KoSSev

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak u sredu i četvrtak ima naporan dnevni red tokom poseta Beograda i Prištine.

Iz Brisela su potvrdili da će se Lajčak u Prištini sastati sa predsednicom Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem, zamenikom premijera Besnikom Bisljimijem, liderima opozicionih partija i političkim predstavnicima kosovskih Srba. Očekuje se da će poslednji sastanak biti održan u Mitrovici.

U međuvremenu, Lajčak će se u Beogradu sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petrom Petkovićem.

Kancelarija EU u Briselu saopštila je da se ova misija izaslanika obavlja „kako bi se napredovalo ka obostrano prihvatljivom rešenju kako bi se izbegle nove tenzije na terenu“.

U celoj ovoj agendi Lajčaka će pratiti i njegov američki kolega Gabrijel Eskobar, koji je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan.

KoSSev: Gabrijel Eskobar danas boravi u Prištini, potvrđeno je iz kabineta kosovske predsednice. Sastanak Eskobara i Vjose Osmani zakazan je za 16.30 časova.

Njihova poseta usledila je nakon porasta tenzija između Kosova i Srbije zbog reciprociteta sa dokumentima i automobilskim tablicama koje moraju da se konvertuju sa onih koje izdaju beogradski KM, PR i drugi u one koje izdaju kosovske institucije RKS.

Kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su 18. avgusta satima razgovarali u Briselu uz posredovanje EU, ali dogovor nije postignut.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.