„Banjska“ i dalje u fazi istrage: Ninić kaže – na sudbinu Radoičića utiču tri faktora

FOTO: KoSSev

Posle višemesečnih visokih tenzija i neprekidnog niza kriznih situacija na Severu Kosova u septembru se dogodio incident u Banjskoj. Kontroverzni kosovski biznismen Milan Radoičić priznao je da je organizovao naoružanu grupu u selu Banjska. Vrlo brzo slučaj koji je bio tek unutrašnje pitanje dostigao je važnost na međunarodnoj sceni – i političkoj i pravnoj.

Gotovo puna tri meseca prošla su od incidenta u selu Banjska. Pitanje je trenutka kada će neko iz rukovodstva države tražiti presek stanja i šta je urađeno do sada, a izveštaj će morati da se preda i međunarodnoj zajednici. A ona će insistirati i na okončanju postupka istrage, smatra advokat Ivan Ninić i podseća da se sve odvija pod velom tajnosti.

„Mi ne znamo ko su učesnici događaja u Banjskoj, praktično ne znamo nijedno ime, ne znamo na koji način se događaj odigrao osim verzije koju je sam dao Radoičić posredstvom advokata na konferenciji za štampu. Sada tužilaštvo ima prostor da pakuje šta hoće, radi šta hoće i usmerava postupak u pravcu u kom to pogoduje aktuelnoj vlasti“, kaže Ninić.

Glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Nenad Stefanović, kaže da pritisak ni javnosti ni međunarodne zajednice ne sme da utiče na tok bilo kog postupka, pa ni ovog.

„U ovom trenutku u toku su provere iskaza osumnjičenog Milana Radoičića. Takođe, prikupljaju se dokazi u saradnji sa MUP i Upravom carina kako bi se utvrdilo poreklo oružja i kanali kojima je stiglo na Kosovo i Metohiju“, kaže Stefanović.

„Pitanje je u kojoj meri je uopšte moguće otkriti na koji način se to oružje transportovalo do Banjske, ako u tome aktivnu ulogu ne bude pružio sam Radoičić, kao akter događaja, ali i drugi ljudi koji su u tome učestvovali“, ističe Ninić.

Što će reći da je u ovom slučaju neophodan saradnik ili insajder koji bi tužilaštvu pomogao da otkrije prave činjenice. Ninić napominje da su u slučaju Banjska u igri tri faktora.

„Jedan su Sjedinjene Američke Države, drugi su Brisel odnosno Evropska unija i treći je Nemačka kao poseban entitet. Ta tri interesa treba da se slože i da se poklope i sva tri faktora treba da budu zadovoljna kako će da se reši pitanje Banjske i pitanje Milana Radoičića. Ako se tu napravi krovni dogovor, onda ćemo uskoro imati i neku sudsku odluku kojom će biti zapečaćena sudbina Radoičića“, kaže Ninić.

Milan Radoičić, ne samo da se nalazi na „crnoj listi“ Sjedinjenih Američkih Država, zbog veza sa organizovanim kriminalom, od nedavno za njim je raspisana INTERPOL-ova poternica zbog slučaja Banjska. Ali, hapšenje i izručenje Radoičića je gotovo neverovatno, posebno što Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova i nema sporazum o izručivanju, a i vodi postupak protiv njega.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.