Kancelarija za KiM: Počelo potpisivanje ugovora između Srbije i onih koji su napustili kosovske institucije

potpisivanje ugovora u km
FOTO: Kancelarija za KiM

U četiri opštine na Severu Kosova danas je počelo potpisivanje ugovora između države Srbije i Srba koji su napustili prištinske institucije, saopštila je Kancelarija za KiM koja posreduje u potpisivanju.

Ovim ugovorima, tvrdi Kancelarija, Srbi koji su napustili institucije imaće regulisane sve obaveze iz radno-pravnih odnosa, penziono, zdravstveno osiguranje…

Isplata ovih primanja krenuće redovno i građani će novac na računima imati već u decembru. Dakle, kako navodi Kancelarija za KiM, sva primanja koja su dobijali u prištinskom sistemu, sada će imati od Srbije.

„Na ovaj način, država je poslala jasnu poruku da će naš narod koji predstavlja bedem ostanka i opstanka na Kosovu i Metohiji biti zaštićen i zbrinut i da ima svoju državu iz sebe“, poručuje Kancelarija dodajući da potpisivanje ugovora predstavlja ispunjenje obećanje Aleksandra Vučića.

U toku je nova kriza sa tablicama na Kosovu, a nakon odluke kosovske vlade da po fazama sprovede (pre)registraciju srpskih tablica na RKS, koja je kulminirala izlaskom Srba iz gotovo svih kosovskih institucija na Severu, uključujući i skupštinu, policiju, pravosuđe, vladu i opštine.

Međutim, devet novih poslanika iz redova Srpske liste i jedan iz GI SPO položili su danas zakletve i na taj način zamenili one koji su dali ostavke. Srpska lista poručila je da je ova odluka strateška, te da „ne zaustavlja proces napuštanja institucija“.

Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, odmah započne razgovore o formiranju ZSO, a Srbi da se vrate u kosovske institucije.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.