SL: Polaganje zakletve strateška odluka da zaustavi Kurtija i Radu Trajković, ne zaustavlja proces napuštanja institucija

„Danas je u skupštini u Prištini devet poslanika Srpske liste tehnički verifikovalo mandate, na taj način ih zadržalo u sigurnim rukama i odmah napustilo sednicu skupštine“, poručila je Srpska lista neposredno nakon polaganja zakletve deset novih srpskih poslanika u kosovskoj skupštini.

Odluku o polaganju zakletve nazvali su „strateškom“, te poručili da je njome direktno sprečeno da se „ostvari plan Aljbina Kurtija i njemu podobnih Srba“.

„Namera Kurtija i Rade Trajković, ali i ostalih poput nje, bila je izglasavanje izmene Ustava koje bi vodila ukidanju srpskih opština, otimanju imovine od SPC, ukidanje srpskog jezika, prava na zastupljenost u institucijama itd.“, navodi Srpska lista.

Povodom položene zakletve devet kandidata SL u kosovskoj skupštini na Tviteru se oglasila i srpska političarka sa Kosova i univerzitetski profesor Rada Trajković i kratkom objavom pitala predsednika Srbije Aleksandra Vučića – „Objasnite ovaj nagli zaokret“.

Prema njenim rečima razlog ulaska devet predstavnika Srpske liste u kosovsku skupštinu jeste da bi „sprečili“ njen ulazak u istu i da bi, kako je navela, onemogućili da srpska zajednica na Kosovu dobije prave političke predstavnike.

Srpska lista dalje je poručila da ova odluka neće zaustaviti proces napuštanja kosovskih institucija na Severu kojim se, kako navode „gase sve institucije na toj teritoriji“, a kao odgovor na kršenje briselskog sporazuma, „maltretiranje srpskog naroda i gaženje svih ljudskih prava.“

Naglasili su i da im je cilj da se zaštiti srpski narod, mir i sigurnost, ali sa druge strane i da „ne dozvole Kurtiju i Radi Trajković da kroje kapu srpskom narodu i odlučuju o našim životima“.

U toku je nova kriza sa tablicama na Kosovu, a nakon odluke kosovske vlade da po fazama sprovede (pre)registraciju srpskih tablica na RKS, koja je kulminirala izlaskom Srba iz svih kosovskih institucija na Severu, uključujući skupštinu.

Međutim, deset novih poslanika iz redova Srpske liste i GI SPO položili su danas zakletve i na taj način zamenili one koji su dali ostavke.

Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, odmah započne razgovore o formiranju ZSO, a Srbi da se vrate u kosovske institucije.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.