Srpski poslanici polažu zakletvu; Ksenija Božović i jedan opozicioni poslanik u Skupštini

Novi poslanici u kosovskoj skupštini iz redova Srpske liste i jedan iz GI SPO upravo su položili zakletvu.

U pitanju je deset kandidata koje je nedavno predložio CIK, odnosno:

Bivšeg poslanika Slavka Simića, zamenjuje Milan Kostić iz Srpske liste, Igora Simića – Zoran Maksimović iz SL, Miljanu Nikolić – Olivera Zdravković iz SL, Zorana Mojsilovića – Milan Joksimović iz SL, Vericu Ćeranić – Ksenija Božović iz SL.

Poslanika Branislava Nikolića zamenjuje Radoš Mihajlović, Miloša Perovića – Nenad Radenković, Ljubinka Karadžića – Svetislav Jokić, Jasminu Dedić – Biljana Maksić.

Bivšu poslanicu Draganu Antonijević, zamenjuje Cvetko Veljković iz Građanske inicijative Sloboda, pravda, opstanak.

Nakon što su položili zakletvu srpski poslanici su napustili skupštinu, a potom se u sali pojavio kosovski premijer Aljbin Kurti.

U toku je nova kriza sa tablicama na Kosovu, a nakon odluke kosovske vlade da po fazama sprovede (pre)registraciju srpskih tablica na RKS, koja je kulminirala izlaskom Srba iz svih kosovskih institucija na Severu, uključujući skupštinu.

Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, odmah započne razgovore o formiranju ZSO, a Srbi da se vrate u kosovske institucije.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.