Nova hapšenja u sklopu akcije „Subvencija 2021“ na Kosovu

hapšenja
Foto: Gazeta Express

Vest je ažurirana

Sedam zvaničnika Agencije za razvoj poljoprivrede pri kosovskom Ministarstvu poljoprivrede uhapšeno je danas u nastavku akcije „Subvencija 2021“, javlja Gazeta Express, dok Koha piše da je barem 20 ljudi uhapšeno. Iako za sada nema zvanične potvrde policije, stiže čestitka kosovske ministarke pravde, Aljbuljene Hadžiu, na dobro obavljenom poslu.

Akcija „Subvencija 2021“, pokrenuta još početkom godine, nastavljena je danas.

Kako prenosi Gazeta Express, uhapšeno je sedam zvaničnika koji rade pri kosovskom ministarstvu poljoprivrede i oni se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita u raspodeli subvencija.

Pozivajući se na svoje izvore, ovaj medij piše da se očekuju i nova hapšenja širom Kosova, a da će danas biti uhapšeno najmanje 15 osoba.

Kako Koha u međuvremenu javlja, u sklopu današnje akcije uhašeno je čak 20 ljudi. Osim u Prištini, hapšenja su vršena i u Istoku i Vitini, a pored službenika, hapšeni su i biznismeni.

Akciju je vodila Direkcija za istraživanje privrednog kriminala u Kosovskoj policiji, zajedno sa Osnovnim tužilaštvom u Prištini.

Na današnju akciju hapšenja regovala je kosovska ministarka pravosuđa, Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu), koja je čestitala institucijama na dobro obavljanom poslu.

„Službenici koji su zloupotrebili službeni položaj i ilegalno se obogatili na račun građana će odgovarati. Čestitam institucijama na radu na slučaju zloupotrebe subvencija. Krivci će pre ili kasnije biti izvedeni pred lice pravde“, poručila je Hadžiju.

Ona je dodala da vladavina zakona nema alternativu.

Borba protiv kriminala i korupcije ostaje glavni prioritet MUP-a, oglasio se nakon današnje akcije kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja.

Poručio je da su pred MUP-om veliki izazovi, ali i da ostaju posvećeni u svom radu.

„Subvencije pripadaju poljoprivrednicima“, naveo je Svećlja u objavi na Fejsbuku, bez ikakvih detalja o današnjoj akciji.

Inače, kosovski ministar poljoprivrede, Faton Peci, upozorio je sinoć da kosovske institucije i pravosudni organi neće stati dok se ne razjasne svi slučajevi zloupotreba u ministarstvu kojim on upravlja.

„U kategoriji subvencija je veliki dug, umešanost službenika, od kojih je značajan broj optužen, izvestan broj je pod istragom i u pritvoru, a verovatno postoje indicije da to nije završeno, jer prvi i drugi talas hapšenja mogu uticati i na druge zvaničnike, a to otežava rad u ministarstvu. Pretpostavljam da je postojao lanac u preduzimanju radnji, u uzimanju i davanju mita. Verujem da se tužilaštvo neće zaustaviti dok se slučajevi ne reše“, rekao je Peci, prenosi Gazeta Express.

Podsetimo, akcija „Subvencije 2021“ započeta je u februaru ove godine, kada je uhapšeno 12 ljudi, od kojih su većina bili službenici Ministarstva poljoprivrede.

Istog dana zaplenjeno je preko 430 hiljada evra, 600 dolara, 200 franaka, 275 turskih lira, 15 telefona, 8 automobila, 1 računar, 5 komada oružja, 1 USB i 1 pečat.

Sa hapšenjima se nastavilo i u narednim danima, kada je uhapšen opštinski zvaničnik u Peći, osumnjičen za nezakonito pribavljanje 48 hiljada evra, a potomi još jedan zvaničnik u Gnjilanu. Njima je određena mera pritvora.

Povezane vesti:

Nastavak akcije „Subvencija 2021“ – uhapšeno 9 osoba širom Kosova

 KP: Akcije širom Kosova zbog zloupotrebe položaja, mediji: Više službenika uhapšeno u Prištini, Istoku i LipljanuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.