Iz LDK stižu kritike na račun 100 dana Kurtijeve vlade

Foto: Kallxo

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Demokratski savez Kosova (LDK) skenirao je u nekoliko oblasti, stoodnevni rad Vlade Kosova, predvođen Aljbinom Kurtijem. „Puni su neuspeha, nepotizma, nedostatka odgovornosti, nemara u zdravstvu, neisplanirane spoljne politike, kulture i sporta bez podrške, suočavanja ministara sa tužbama i populizmom. Ovo, i ne samo prema mišljenjima zvaničnika LDK, čini vladu Kurti slabom, pa čak i uznemirujućim mehanizmom za Kosovo“.

Na današnjoj konferenciji za štampu, na kojoj je komentarisano 100 dana vlade Kurtija, zamenica predsednika Šćipe Mjekiki (Shkipe), istovremeno šefica Odeljenja za spoljnu politiku LDK, rekla je da se ispostavilo da je vlada lagala kada je rekla da dijalog sa Srbijom nije bio prioritet.

„Pokazalo se da je dijalog prvi prioritet vlade, iako je bio na 7. mestu. A proces je bio nepouzdan, bez principa i bez platforme“, rekla je ona.

Ona je takođe rekla da je vlada pokušala da izbegne svoje obaveze iz Vašingtonskog sporazuma, time pokazujući političku plitkost.

Drugi zvaničnik LDK, Izet Sadiku iz Ministarstva zdravlja, rekao je da je ovo bilo 100 dana čekanja da se prime vakcine protiv kovid-19.

„Samo 2% građana je vakcinisano prvom dozom. 100 dana bez plana vakcinacije“, rekao je i dodao da su se za to vreme građani Kosova suočili sa nedostatkom lekova, naročito insulina.

„Ima preko 35.000 pacijenata kojima je potreban insulin“, rekao je.

Škemb Manaj (Shkemb) iz Odeljenja za bezbednost nazvao je vladu Kurtija neuspešnom.

„Nepotizam i imenovanja usmerena na zauzimanje institucija. Ministar i poslanici su veći deo posla odneli na sudska ročišta zbog aktivnih optužnica“, dodao je Manaj.

Besian Mustafa iz Odeljenja za ekonomiju LDK, tokom prvih 100 dana vlade Kurtija, rekao je da se oni mogu definisati kao dani gaženja kosovske ekonomije.

„Nedostaje novi paket ekonomskog oporavka. Nije bilo povećanja obećane minimalne zarade. Bilo je malo subvencija i grantova za poljoprivrednike“, rekao je.

Vljora Dumoši (Vlora Dumoshi) iz Odeljenja za kulturu, omladinu, sport i obrazovanje rekla je da vlada u ovih 100 dana nije pružila podršku nijednoj od ovih oblasti.

„Najveći paradoks je smanjenje budžeta za sportske saveze za 50%. Nije postojala procedura za usvajanje Zakona o osnaživanju i učešću mladih. Ova vlada je veoma razočaravajuća i, pre svega, varljiva“, rekla je ona.

Politički portparol LDK, Sibel Halimi, rekla je da je 100 dana donelo promene, ali ne i ono što je proglašeno.

Ona kaže da je 100 dana bilo bežanja od odgovornosti.

„Jedan takav pristup podstaknut populističkim sindromom da sve počinje sa nama, samo zbog prisvajanja vlasti. LDK izražava uznemirenost zbog ovakvog slabog upravljanja“, rekla je ona.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.