Kosovska Carina: Iz Srbije prošle godine uvezena roba vrednosti 370 miliona evra

kamioni granica
Foto: AP/Ilustracija

Deo teksta je preuzet sa Kosovapress

Prema podacima kosovske carine, tokom 2022. godine vrednost uvoza iz Srbije na Kosovo iznosila je 370 miliona evra.

Sa druge strane, direktor carine Agron Lugaljiju, kaže da je ipak prisustvo srpskih proizvoda na Kosovu smanjeno u odnosu na 2017. ili 2018. godinu.

U prilogu T7, novinarka se obrela u marketu Bini, odakle se iznose srpski proizvodi, te da oni su sa ovom praksom započeli još od pre 10 godina, ali su zadržali u međuvremenu samo pića, sada više ni to.

Dodaje da je „činjenica da je vrednost uvoza tokom ovih godina generalno porasla“.

„Danas govorimo o preko 5 milijardi uvoza, dok smo 2018. govorili o 3 milijarde uvoza. Procenat prostora koji su srpski proizvodi zauzimali na kosovskom tržištu u 2018. godini bio je duplo veći od današnjeg. Tada su bili 12 odsto, dok su danas 5-6 odsto. Ne usuđujemo se da manipulišemo kada iznosimo podatke”, rekao je Lugaljiu.

Govorio je i o ciframa uvoza i izvoza na Kosovo za 2022. godinu.

„Što se tiče uvoza tokom ove godine, uvezli smo 5,6 milijardi robe i izvezli 869 miliona, ili 22 odsto više nego prethodne godine, što je bilo 712 miliona. Uvoz u prethodnoj godini bio je 4,6 milijardi“, naglasio je Lugaljiju.

Otkriva i da je Kosovo prošle godine najviše robe uvezlo iz Turske.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.