Kosovski ombudsman pokreće istragu o „spotu trovanja srpskim proizvodima“

FOTO: Printscreen

Zaštitnik građana pokrenuo je danas istragu o mogućim kršenjima ljudskih prava na snimku neformalne grupe „Besa Besë“ koja poziva na bojkot srpskih proizvoda, a po pritužbi četiri organizacija srpskog civilnog društva sa Kosova.

Spot koji kao autor potpisuje Burim Piraj, objavljen je 11. marta na portalima Ekonomija Onlajn i Teljegrafi, ali i na Fejsbuk grupi „Ne kupujte srpske proizvode“, koja broji skoro 55 hiljada članova.

U reklamnom spotu devojčica kaže: „Zar nam nije baka kazala da ne kupujemo srpske proizvode? Hoćeš da nas potruješ? Zar nisu Abetari pobili celu porodicu i sada je ostala sama“?

Njen otac sa polica u supermarketu uzima različite artikle kosovskog porekla, ali kada uzme još jedan proizvod, ćerka mu uputi upravo ove reči.

Otac zastaje, ali zastaju i ostali kupci. Oni svoje korpe sa čokolinima bacaju na pod, sa očima punim suza.

Organizacije „Nova društvena inicijativa“, „Centar za afirmativne društvene akcije“, „Centar za socijalne inicijative“ i „Forum za razvoj i multietničku saradnju“ u zahtevu zaštitniku građana istakle su da promotivni video podstiče „ekonomski nacionalizam, i primer izazivanja razdora i netrpeljivosti među etničkim grupama jer govori o trovanju kupaca srpskim proizvodima“.

„Naglasili smo i da se srpski privrednici na Kosovu godinama suočavaju sa pojavom ekonomskog nacionalizma, koji se manifestuje nemogućnošću plasiranja svojih proizvoda na šire tržište Kosova ukoliko ne kriju ‘srpsko poreklo’ svojih proizvoda“, navodi se u saopštenju grupe organizacija.

Naglasili su i da ovakve kampanje, koje traju više od decenije, samo dodatno ometaju ekonomsku integraciju i održivost srpskih privatnika na Kosovu.

„Zaštitnik građana je na osnovu člana 21.1. Zakona o ombudsmanu, razmatrao našu pritužbu, podnetu 18. marta 2022. godine, povodom navoda o kršenju osnovnih ljudskih prava i sloboda ili zloupotrebi od strane organa javne vlasti u skladu sa članom 21.1.2. Zakon o ombudsmanu, 01.04. 2022. odlučio je da to prihvati i pokrene istragu o mogućim kršenjima ljudskih prava“.

Podsećaju i da su ukazali na neprofesionalan odnos medija (Telegrafi, Ekonomija onlajn, Reporteri), koji su takve sadržaje učinili dostupnim široj javnosti na svojim platformama.

„Nekritički objavljujući ovaj video sadržaj sa opisom da se radi o kampanji za podizanje svesti i na taj način doprinose širenju govora mržnje protiv cele jedne etničke zajednice“, ističu.

Ukazuju i da narativ o „trovanju od strane Srba“ redovno neguje jedan broj medija koji izveštavaju na albanskom i karakteriše ih krajnje neprofesionalno izveštavanje.

U vezi sa izveštavanjem ovih medija, podneli su žalbu i Savetu za štampu Kosova.

„Posebno smo istakli da je uznemirujući aspekt ove kampanje zloupotreba maloletnog deteta u političke i propagandne svrhe, ali i činjenica da upravo maloletno dete izgovara kontroverznu poruku o trovanju srpskim proizvodima“, dodaju i danas.

Pored ovog najnovijeg slučaja, i danas su podsetili na neproverene optužbe na račun pripadnika srpske zajednice koji su prošle godine navodno trovali cisternu sa pijaćom vodom u Dečanima, a koje su mediji objavili bez ikakve potvrde tužilaštva i policije.

Ujedno podsećaju da je isti slučaj bio i sa navodnim trovanjem funkcionera Centralne izborne komisije glasovima pristiglim poštom iz Srbije za parlamentarne izbore 2019. godine.

„I pored jasnog obrasca, sve ove pojave u medijima prolaze bez reakcija institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava ili praćenjem rada medija, što ne bi trebalo da se dešava u društvu sa ozbiljnim nasleđem poražavajućih posledica neprofesionalnog izveštavanja iz 2004. godine“, navodi danas grupa organizacija srpskog civilnog društva sa Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.