Jevtić sa kongresmenom SAD: Dijalog uslovljen rešavanjem pitanja taksi

Jevtić Vašington

Nastavak dijaloga uslovljen je rešavanjem pitanja taksi koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije, zaključili su tokom današnjeg sastanka potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić i američki kongresmen Eliot Engel. Sastanak je održan u Vašingtonu gde Jevtić prisustvuje Nacionalnom molitvenom doručku, čiji je domaćin predsednik SAD-a, Donald Tramp.

Dalibor Jevtić, i ako je u ostavci, jedan je od dvojice funkcionera Srpske liste koji su javno vršili dužnost u kosovskim institucijama i nakon uvođenja takse od sto odsto na robu iz Srbije.

Jevtić se nedavno sastao sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmerom.

U vreme kada su takse na robu iz Srbije iznosile 10 odsto, bio je u zvaničnoj poseti Austriji.

Bivši ministar poljoprivrede iz redova Srpske liste Nenad Rikalo takođe je vršio svoje dužnosti početkom ove godine, a nakon što je opoziciona PSD zahtevala njegovu smenu.

Zahtev za smenu bio je jedan je od pet zahteva koji je tada ova stranka stavila pred kosovskog premijera, ukoliko želi 12 glasova u drugom čitanju nacrta Zakona o budžetu Kosova za 2019.

Rikala je smenio kosovski premijer par časova pre održavanje ove sednice.

Jevtić sa kongresmenom Engelom razgovarao o problemima Srba na Kosovu

Tokom sastanka sa američkim zvaničnikom, Jevtić je ukazao na probleme i mogućnosti rešavanja istih kako bi trenutna situacija na Kosovu bila bolja, navodi se u saopštenju ovog ministra u ostavci, i dodaje se da se „prava svih naroda na Kosovu moraju poštovati“.

Osim što se prava moraju poštovati, Jevtić zaključuje da se „mora uspostaviti dijalog“, a kako bi se „rešili nagomilani problemi, koji, po njegovoj proceni, opterećuju život svih građana na Kosovu.

„To mora biti primarni cilj i Prištine i Beograda,“ zaključio je Jevtić, navodeći da do „kompromisa mora doći u što skorijem periodu”.

Ocenio je i da takse „najviše pogađaju narod“ i da se upravo zbog toga trebaju suspendovati, kao i da bi se rešavanjem ovog pitanja „otvorio put ka dijalogu“.

U službenoj poseti SAD-u, a povodom molitvenog doručka, prisustvuje i predsednik Samostalne liberalne stranke i poslanik u Skupštini Kosova Slobodan Petrović.

Petrović sa kongresmenima SAD-a

Petrović se takođe sastao sa američkim zvaničnicima, među kojima je i kongresmen Robert Aderholt – kojem je, kako se navodi u saopštenju SLS-a, preneo svoje viđenje političke situacije i položaj srpske zajednice na Kosovu.

Nakon ovog sastanka se susreo sa kongresmenima Džonom Mulearom i Benom Klajnom.

Petrović se ujedno sastao i sa sa državnim sekretarom SAD-a Majkom Pompeom sa kim je, kako se navodi u saopštenju, razgovarao o trenutnoj situaciji na Kosovu i na Balkanu.

Petrović će se u narednim danima takođe sastati sa drugim zvaničnicima SAD-a, kao i sa evropskim i zemljama regiona.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.