Jeremić: Amerika računa na Vučića da napravi poslednji korak

„Odlazim u Vašington kao predsedavajući Saveza za Srbiju da bih pokušao da otklonim opasnost od toga da se Amerika postavi tako da spreči promene u Srbiji zarad toga da bi Kosovo ove godine postalo član Ujedinjenih nacija,“ saopštio je danas predsednik Narodne stranke i predsedavajući Saveza za Srbiju Vuk Jeremić prilikom najave zvanične posete Vašingtonu sledeće nedelje. S druge strane, odgovarajući na kritike da politika SzS nije dovoljno određena prema pitanju Kosova i Metohije, u kratkim crtama naveo je osnovne postulate njihovog određenja po ovom pitanju, naglasivši da je „eksplicitno“ protivljenje članstvu Kosova u UN jedan od njih. 

Amerika računa na Vučića

„Poseta Vašingtonu neće biti ni laka niti jednostavna, biće potrebno mnogo diplomatske veštine. Da budemo potpuno otvoreni Amerika računa na Vučića. Dva pisma je predsednik Sjedinjenih Američkih Država poslao Aleksandru Vučiću u prethodnih svega mesec dana. To nije uobičajena i kurtuozna diplomatska aktivnost, pogotovo kada uzmete u obzir sadržaj tih pisama,“ naveo je Jeremić.

„Radi se o okončanju pregovora o budućem i konačnom statusu Kosova i Metohije. Sudeći po sadržaju tih pisama, od Srbije se očekuje da napravi taj poslednji korak, kao što kaže Donald Tramp u svojem pismu. Ponavljam, ako smo u situaciji da napravimo samo poslednji korak, serija koraka je dosad napravljena.“

Jeremić je naveo da im je u ranijim razgovorima sa predstavnicima američke administracije, jasno stavljeno do znanja da „Amerika svoj stav o Kosovu neće menjati“.

„Za Ameriku je nezavisnost Kosova gotova stvar, to je jedno. A drugo je da Amerika ne podržava bojkot kako institucija (aktuelnih, trenutnih), tako ni budućih, eventualnih izbora, prevremenih ili redovnih,“ saopštio je.

Naglašava da su to dve „teške“ tačke za Savez za Srbiju, s obzirom na to da je „pozicija Saveza, po ta dva pitanja, potpuno suprotna stavovima američke administracije“.

I pored toga, najavljuje odlazak u Vašington kako bi pojasnio stavove Saveza i da predstavi, kako je naveo, iz njihovog ugla, ono što se danas dešava u Srbiji:

„Odlazim u Vašington kao predsedavajući Saveza za Srbiju da bih pokušao da otklonim opasnost od toga da se Amerika postavi tako da spreči promene u Srbiji, da ih spreči zarad toga da bi Kosovo ove godine postalo član Ujedinjenih nacija.“

„Povodom posete Vašingtonu, u Srbiji očekujem kritike, napade, spekulacije, desetine novih naslovnih strana u provladinim tabloidima… Ali mi nemamo izbora osim da se angažujemo sa celim svetom, a naročito sa onim delovima sveta koji imaju i te kako uticaja na domaća zbivanja. Ukoliko ne budemo maksimalno angažovani sa svetom kao opozicija, predvođena Savezom za Srbiju, nikada nećemo doći u priliku da doprinesemo ozbiljnim promenama i da do njih dođe.“

„U Srbiji do promene vlasti od Nemanjića do sada nije dolazilo u potpunoj izdvojenosti od konteksta međunarodnih dešavanja. To je sudbina Balkana, to je nešto što i danas živimo, nisu nam svi u potpunosti naklonjeni,“ smatra Jeremić

SzS svoju politiku prema Kosvu i Metohiji neće menjati

„A dok je Saveza za Srbiju i Narodne stranke u njemu, politika prema Kosovu i Metohiji će biti precizna, jasna, definisana onako kako piše u 30 tačaka tog programskog osnivačkog akta za Srbiju. Dakle rešenje za budući status Kosova i Metohije mora biti u skladu sa Ustavom Srbije i rezolucijom 1244 SB UN. Protivimo se i nastavićemo da se protivimo, bez obzira na razvoj događaja, kako na terenu, tako i u diplomatskim holovima nastavićemo da se protivimo članstvu Kosova u UN. Dakle, za sve one koji imaju dileme da li je Sporazum sa narodom označio odustajanje od politike prema Kosovu, želim da ovog puta tu dilemu otklonim, Savez za Srbiju sve dok je Narodna stranka u njemu svoju politiku prema Kosvu i Metohiji neće menjati,“ naglasio je Jeremić.

„Eksplicitno“ protivljenje članstvu Kosova u UN 

Novinare je ipak interesovalo šta precizno ta politika podrazumeva, naglašavajući da se međunarodni predstavnici često prema tome kritički odnose da ona nije jasno određena po pitanju Kosova i Metohije.

Jeremić je ponovio da se Savez za Srbiju zalaže za traženje rešenja u okviru Ustava Srbije, Rezolucije 1244, kao i dijaloga sa kosovskim Albancima „sa ili bez pomoći međunarodne zajednice, vrlo verovatno uz pomoć međunarodne zajednice kao što je bilo do sada“. Protivljenje članstvu Kosova u UN je „eksplicitno“.

„To su, dakle, okviri tih 30 tačaka sporazuma Saveza za Srbiju. Ako hoćete da uđemo dublje u to, nema nikakvih problema, o tome smo već govorili i ja i ostali članovi Saveza, eksplicitno. Smatramo da je neophodno promeniti način pregovaranja i atmosferu sa kosovskim Albancima, ne bi li potencijalno došli u priliku da se bilo šta implementira u okviru onoga što bismo se eventualno dogovorili. Danas se nalazimo u situaciji da čak i ono što se dogovori ne može da bude implementirano i to ne treba da čudi, pošto je atmosfera duboko neuralgična,“ odgovorio je Jeremić.

Za stvaranje napete atmosfere odgovorni su i mediji, dodao je Jeremić. Ne želeći da govori o medijima na albanskom, za deo medija na srpskom jeziku naglasio je da oni o ovom pitanju izveštavaju tako da „rat zapravo samo što nije počeo“.

„Svakih nekoliko nedelja vi imate tajne planove koji otkrivaju, pre svega mediji provladinih tabloida – okupacija severa ili neki drugi drastični koraci. To naprosto ne može doprineti atmosferi u kojoj se bilo šta može dogovoriti,“ navodi.

Preduslovi pre statusa

Savez za Srbiju se zalaže za drugačiju agendu razgovora, a to su obezbeđivanje preduslova pre nego se započnu razgovori o statusu, uz naglasak da su preduslovi – nerazjašnjena pitanja.

„To bi po meni trebalo da počne od nerazjašnjenih stvari, koji bi trebalo da predstavlja apsolutno preduslov da počne da se razgovara o statusu,“ kaže.

Naveo je primere – pitanje vlasništva, imovine i status SPC, uz naglasak da ima još dosta nerešenih preduslova.

„Šta je čije i koje kome je oduzeto. Pregovori se ne mogu završiti dok se ne raščisti šta je čije,“ naglasio je predsednik Narodne stranke.

Takođe mora se završiti kao preduslov i pitanje statusa i imovine SPC na Kosovu i Metohiji, kaže, dodavši da se do sada o tome nije razgovaralo i da to nije bila tema. Podsetio je na proslavu osam vekova autokefalnosti SPC, te da ona predstavlja „neodvojiv deo našeg nacionalnog identiteta koji bi vidno bio ugrožen ukoliko bi došlo do one vrste dogovora o kojoj trenutno vlasti govore, a to je razgraničenje“.

„Ono što se nađe sa druge strane granice nad tim, više nemate bilo kakvu kontrolu.“

Savez za Srbiju neće cenzurisati govore

Osvrnuo se i na obraćanje govornika na protestima širom Srbije, na ono „šta neki od tih govornika u svojim obraćanjima građanima pričaju, a kod nekih drugih izaziva određenu vrstu nelagode ili čak animoziteta“.

Naglasio je da se radi o slobodnim protestima, da ne „crtaju“ šta će ljudi širom Srbije da kažu na njima. Svestan je da neki od govornika kažu ono što ne odgovara nekima, ali je to sastavni deo demokratije i slobode – da se slobodno izrazi mišljenje, i to je ono za šta se Savez za Srbiju zalaže – puna sloboda govora i mišljenja.

„Savez za Srbiju neće cenzurisati govore,“ poručio je Jeremić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.