Kosovo čeka izveštaj o merama iz EU, vlada optimizam da će biti i uklonjene

Evropska unija EU
FOTO: KoSSev

Kosovo čeka izveštaj o merama iz EU, vlada optimizam da će biti i uklonjene

Izvor: Kosova press

Visoki predstavnik za spoljnu politiku Evropske unije Džozep Borelj još završava izveštaj o eventualnom ukidanju kaznenih mera protiv Kosova. Iz EU kažu da će uskoro izveštaj biti dostavljen zemljama članicama, ali dodaju da nema datuma kada će to tačno biti urađeno. Sa druge strane, Vlada Kosova tvrdi da će izveštaj biti podnet Savetu ministara sledeće nedelje i da se očekuje da će preporuka biti pozitivna. Ukidanje kaznenih mera očekuju i politički analitičari, piše danas Kosovapress.

Portparol Evropske unije Peter Stano, u odgovoru medijima, kazao je da izveštaj o merama protiv Kosova još nije podnet i da nema datuma kada će se to dogoditi. Međutim, navodi se da će izveštaj uskoro biti dostavljen zemljama članicama.

„Izveštaj još nije dostavljen i nikada nismo objavili datum kada će to tačno biti urađeno. Savet za opšte poslove je u zaključcima od 12. decembra 2023. podsetio da je EU spremna da ukine mere protiv Kosova u slučaju daljeg napretka u ispunjavanju zahteva EU izraženih u saopštenju od 3. juna 2023. Savet (članica EU države) pozvao visokog predstavnika Borelja da predstavi izveštaj o usklađenosti Kosova sa zahtevima EU. Izveštaj je još u fazi finalizacije i uskoro će biti predstavljen državama članicama u Savetu“, naveo je ove nedelje Stano.

Kosovski politički analitičar Dorajet Imeri očekuje pozitivne ocene:

„Evropska unija mora hitno da se pozabavi trenutnim uklanjanjem mera koje je nametnula Kosovu, zbog uspostavljanja novih institucija i održavanja izbora na severu. Svako dalje odlaganje ovih mera značilo bi kaznu bez presedana za Kosovo koja nije proporcionalna onome kako Evropljani mogu da nastave kao bez slušanja“, kaže on.

Izvršna vlast je optimistična da će Boreljov izveštaj preporučiti ukidanje kaznenih mera protiv Kosova.

Potpredsednik kosovske vlade za evropske integracije i dijalog, Besnik Bisljimi, pre nekoliko dana rekao je da postoje informacije da će sadržaj Boreljovog izveštaja biti pozitivan.

Bisljimi: Boreljov izveštaj preporučuje ukidanje mera Kosovu; Krasnići: Preporučuje nastavak primene

EU je uvela kaznene mere Kosovu u junu prošle godine nakon porasta tenzija na Severu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.