Navršava se 25 godina od kidnapovanja više Srba u Orahovcu

FOTO: Radio Goraždevac

16. i 17. juna pre tačno dve i po decenije u Orahovcu je, na očigled njihovih supruga i komšinica, kidnapovano više starijih muškaraca koji su odvedeni u nepoznatom pravcu, podseća danas Radio Goraždevac.

Kidnapovani su, ističu, penzioneri Panta Grković (1939) koji je kasnije identifikovan i sahranjen na groblju iza crkve u Orahovcu i Tika Miljković koji je posle nekoliko dana u zatočeništvu uspeo da pobegne.

O ostaloj trojici, toga dana kidnapovanih Srba, ni dan danas se ništa ne zna. Peki Peleviću (1935), Marku Vitoševiću (1938) i Sveti Grkoviću (1933), koji su odvedeni iz svojih kuća, navode dalje, od toga dana se gubi svaki trag.

Supruge i komšinice su prepoznale ljude koji su ih odveli. Po njihovom svedočenju, piše Radio Goraždevac, neki su nosili uniforme na kojima je stajao amblem na kome je pisalo “UĆK” a neki su bili u civilu.

Odveli su ih pod izgovorom da će ih pustiti posle saslušanja. Za njihovo odvođenje niko nije odgovarao. Porodice do današnjeg dana nisu dobile informacije šta se sa njima desilo.

Osim njih petorice, u ta dva dana su kidnapovani i Srbi, izbeglice iz Hrvatske. Begovići: Jovan, Nikola, Simo i Blažo kao i njihov prijatelj Mihajlo Velimirović.

Oni su posle bekstva, navodi ovaj medij, od Oluje u Hrvatskoj utočište pronašli u jednoj prostoriji podruma vina “Orvin” u Orahovcu, koja je tada služila kao improvizovani kolektivni centar za izbeglice. U novoj “oluji” nestali su iz Orahovca. O njihovim sudbinama se do dana današnjeg ništa ne zna.

Od 1998. do 2000. godine, na teritoriji opštine Orahovac kidnapovano je ukupno 86 Srba, precizira Radio Goraždevac.

84 imena se nalaze na spomeniku kidnapovanim i ubijenim Srbima na ulazu u selo Velika Hoča.

Pored njih, kidnapovani su i novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić čija sudbina takođe nije rasvetljena do današnjeg dana.

Radio GoraždevacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.