Izraelski ambasador u Tirani: Priznaćemo Kosovo u roku od nekoliko nedelja

ambasador izraela u Tirani Noa Gal Gentler
FOTO: RTK2

Izrael će priznati Kosovo u roku od nekoliko nedelja, izjavio je izraelski ambasador u Albaniji, Noa Gal Gendler (Noah Gal Gendler), na albanskoj televiziji „RTV Scan“, prenosi prištinski Zeri.

„Počeli su pregovori između Izraela i Kosova, ali takođe između Izraela i Srbije, biće potrebno još nekoliko nedelja da se postigne dogovor i sa ovim sporazumom verujem da ćemo imati zvanično priznanje. Uslediće otvaranje ambasade Kosova i Srbije u Jerusalimu“, rekao je Gantler.

Upitan zašto je toliko važno da Izrael prizna Kosovo, izraelski diplomata poručuje da je to „pitanje na koje treba da odgovore građani Kosova“, uz naznaku da Izrael „gaji simpatije prema albanskom narodu“.

„Znam da stanovnici Kosova žive tamo i moramo se potruditi da pomognemo vašem narodu. Mi smo to činili i bez priznanja u prošlosti, ali sa priznanjem će biti lakše“, dodao je izraelski ambasador u Albaniji.

Dodaje da veruje da se u budućnosti mogu graditi „mostovi“ u ekonomskoj, akademskoj i kulturnoj sferi.

„Svi uslovi su odlični, nema prepreka, i mi ćemo se truditi u budućnosti“, dodao je.

Uspostavljanje diplomatskih odnosa – tj. otvaranje ambasade Kosova u Jerusalimu i međusobno priznanje između Kosova i Izraela dogovoreno je Sporazumom koji je kosovski premijer, Avdulah Hoti, potpisao u Vašingtonu 4. septembra.

U Vašingtonu se istog dana predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, skoro identičnim dokumentom, obavezao da će Srbija da otvori kancelariju za trgovinu i državne kancelarije u Jerusalimu 20. septembra 2020. i da do 1. jula 2021. premesti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Kosovo je u međuvremenu već preduzelo više koraka ka otvaranju diplomatskog predstavništva u Jerusalimu, a prvi je imenovanje Ines Demiri za otpravnicu poslova u Izraelu.

Kosovska ministarka spoljnih poslova, Meljiza Haradinaj Stubla, ujedno je najavila posetu Izraelu u narednim mesecima, kao i da je dobila saglasnost kosovskog premijera da kosovskom predsedniku pošalje nacrt uredbe za uspostavljanje diplomatske misije.

Krajem oktobra ujedno je održan prvi konsultativni sastanak između delegacija Prištine i Izraela na kojem se razgovaralo upravo o uspostavljanu diplomatskih odnosa i prvoj zvaničnoj poseti Izraelu.

Pročitajte još:

Održan prvi konsultativni razgovor između predstavnika MSP Kosova i Izraela

Haradinaj Stubla najavila posetu Izraelu; Poslanici LVV napustili sednicu odbora dok je izveštavala

Kosovo čini dodatne korake ka otvaranju diplomatske misije u Izraelu

Kosovo imenovalo predstavnika u Izraelu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.