Kosovo čini dodatne korake ka otvaranju diplomatske misije u Izraelu

Foto: Kabinet Avdulaha Hotija

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, sastao se jutros sa kosovskom ministarkom spoljnih poslova, Meljizom Haradinaj Stublom kojoj je dao saglasnost da kosovskom predsedniku pošalje nacrt uredbe za uspostavljanje diplomatske misije u Izraelu, saopšteno je iz kabineta Avdulaha Hotija.

Početak ove radne nedelje obeležio je i ubrzan angažman vlade Kosova na sprovođenju obaveza preuzetih takozvanim Sporazumom o ekonomskoj normalizaciji koji su Hoti i srpski predsednik, Aleksandar Vučić potpisali 4. septembra u Beloj kući u prisustvu predsednika SAD, Donalda Trampa.

Nakon što je juče kosovska vlada usvojila plan od 16 tačaka za implementaciju ovog sporazuma i sastala se sa predstavnicima Ministarstva energetike SAD kako bi razgovarali o tačkama sporazuma koje se odnose na izradu studije izvodljivosti za „deljenje Gazivoda kao pouzdanog izvora snabdevanja vodom i energijom“, i diverzifikaciju snabdevanja energijom, kosovska vlada je danas preduzela korake ka sprovođenu poslednje tačke ovog sporazuma – uzajamnog priznanja sa Izraelom i otvaranja ambasade u Jerusalimu.

Ovo nije prvi korak ka uspostavljanju diplomatskog predstavništva Kosova u Jerusalimu. Prethodno je Kosovo 2. oktobra imenovalo Ines Demiri za otpravnicu poslova u Izraelu.

„Radujem se ovom velikom izazovu, imam veliku želju da produbljujem odnose između Kosova i Izraela“, preneli su tada izjavu Demiri prištinski mediji.

Povezani članci:

Kosovo imenovalo predstavnika u Izraelu

Kosovska vlada donela plan primene vašingtonskog sporazuma od 16 tačaka

Predstavnici Ministarstva za energetiku SAD sa Kućijem, „pet stubova“ buduće strategije

Hoti sa predstavnicima Ministarstva za energetiku SAD

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.