Održan prvi konsultativni razgovor između predstavnika MSP Kosova i Izraela

Haradinaj Stubla
FOTO: Meljiza Haradina Stubl/Facebook

Predstavnici kosovskog Ministarstva spoljnih poslova Kosova i Izraela održali su prvi konsultativni sastanak elektronskim putem, potvrdila je ispred kosovskog MSP, Meljiza Haradinaj Stubla.

„Imala sam čast da otvorim prvi zvanični konsultativni sastanak između generalnih direktora Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore Republike Kosovo i Ministarstva spoljnih poslova države Izrael u kojem se razgovaralo detaljno o uspostavljanju diplomatskih odnosa“, poručila je Stubla u objavi na Fejsbuku.

Razgovaralo se i o spremnosti za izgradnju celovitih odnosa u svim oblastima, kao i o otvaranju kosovske ambasade u Jerusalimu, dodala je

„Obe strane su takođe razgovarale o tehničko-logističkim aspektima dogovora o prvoj zvaničnoj poseti delegacije Republike Kosovo državi Izrael u narednim mesecima“, poručila je Stubla.

Objavu kosovke ministarke na Tviteru kratko je prokomentarisao i izaslanik američkog predsednika, Ričard Grenel. „Veliko“ – poručio je.

Haradinaj Stubla govorila je takođe o poseti Izraelu juče, tokom izveštavanja pred skupštinskim odborom za evropske integracije u Prištini.

Ona je prethodno takođe saopštila da je dobila saglasnost kosovskog premijera da kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju pošalje nacrt uredbe za uspostavljanje diplomatske misije u Izraelu.

Uspostavlajnje diplomatskih odnosa – tj. otvaranje ambasade Kosova u Jerusalimu i međusobno priznanje između Kosova i Izraela dogovoreno je Sporazumom koji je kosovski premijer, Avdulah Hoti, potpisao u Vašingtonu 4. septembra.

Kosovo je već preduzelo više koraka ka otvaranju diplomatskog predstavništva u Jerusalimu, a prvi je imenovanje Ines Demiri za otpravnicu poslova u Izraelu.

Pročitajte još:

Haradinaj Stubla najavila posetu Izraelu; Poslanici LVV napustili sednicu odbora dok je izveštavala

Kosovo čini dodatne korake ka otvaranju diplomatske misije u Izraelu

Kosovo imenovalo predstavnika u Izraelu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.