Bregu: Sve bliži ukidanju rominga na zapadnom Balkanu

Maljinda Bregu
Maljinda Bregu/Foto: Beta/Miloš Miškov

Generalna sekretarka Veća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu ocenila je da je put za ukidanje rominga na zapadnom Balkanu 2021. godine utrt na Digitalnom samitu u Beogradu 2019. kada su ministri zaduženi za informacione i komunikacione tehnlogije potpisali novi Regionalni sporazum o smanjenju cena rominga, saopšteno je iz RCC, prenosi N1.

„Uverena sam da će region još jednom postići rezultate, uz punu podršku Evropske komisije i opredeljenost najvišeg političkog nivoa ekonomije Zapadnog Balkana,“ rekla je generalna sekretarka Veća za regionalnu saradnju (RCC), Majlinda Bregu, na otvaranju ministarskog sastanka 3. Digitalnog samita Zapadnog Balkana, danas u Tirani.

Kako je preneo Radio slobodna Evropa, na skupu u Tirani su ministri zemalja Zapadnog Balkana potpisali memorandume o razumijevanju o „planu za 5G mrežu za digitalnu transformaciju i o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama poverenja za elektronske transakcije u regionu“.

Ona je ocenila da je ograničenje kretanja i rada u uslovima pandemije korona virusa donelo veliko povećanje stope nezaposlenosti na zapadnom Balkanu – između pet i 30 odsto, sugerišući da „ulaganje u tehnologije i prelazak u digitalnu sferu može doneti promenu“.

„Digitalna transformacija u regionu može doneti povećanje produktivnosti od četiri odsto. Intenzivnija digitalna transformacija povezana je sa otvaranjem radnih mesta u prerađivačkom sektoru na zapadnom Balkanu“, navela je Bregu ističući da povećanja stepena digitalne transformacije od jedan posto približno odgovara povećanju zaposlenosti od 1,16 odsto.

Ona je ukazala na statističke podatke po kojima osoba starosti između 16 i 64 godine prosečno provede šest sati i 42 minuta na Internetu, a da u regionu 69 odsto osoba koristi internet i da te brojke stalno rastu.

„Da bi se naš region otvorio za digitalnu transformaciju, a tehnologije koristile za oporavak od pandemije i smanjile digitalne razlike između našeg regiona i ostatka sveta, stručnjaci kažu da treba podsticati i uvoditi digitalne tehnologije i digitalna rešenja kao odgovor na zdravstvene, ekonomske, socijalne i sigurnosne potrebe. To znači pružanje jasnijih i bržih usluga koje ne postavljaju nikakve prepreke između nas i načina dobijanja tih usluga“, poručila je Bregu.

Matić: Digitalno povezivanje Balkana

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Tatjana Matić, izjavila je da su napravljeni značajni koraci u Digitalnoj agendi za Zapadni Balkan primenom Sporazuma o smanjenju cena usluga rominga u regionu, koji treba da dovede do ukidanja rominga 1. jula 2021. godine, saopštilo je danas Ministarstvo.

Ona je, govoreći na ministarskom panelu na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana koji se održava u Tirani, ocenila da će smanjenje cena rominga i ukidanje rominga, zasnovano na evropskom modelu, doneti uštede i lakšu komunikaciju građana, kao i doprimeneti razvoju digitalne ekonomije, regionalne saradnje i bržu primenu novih tehnoloških rešenja.

„Za nas je balkansko umrežavanje prirodan i efikasan način za postizanje zajedničkog prosperiteta ekonomija u regionu i njegovo povezivanje sa jedinstvenim tržištem Evropske unije“, poručila je Matić.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.