Haradinaj Stubla najavila posetu Izraelu; Poslanici LVV napustili sednicu odbora dok je izveštavala

Foto: Koha

Kosovska ministarka spoljnih polova, Meljiza Haradinaj Stubla izveštavala je danas pred skupštinskim odborom za evropske integracije pri čemu je najavila skorašnju posetu Izraelu i odgovarala na pitanja u vezi sa moratorijumom na zahteve za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Haradinaj Stubla, koja je početkom nedelje dobila saglasnost kosovskog premijera da kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju pošalje nacrt uredbe za uspostavljanje diplomatske misije u Izraelu, danas je najavila posetu toj zemlji sledeće godine.

„Ne mogu da dam više informacija, ali znam da ću vrlo brzo otići u posetu Izraelu. Čekamo da finalizujemo zajednički nacrt konačne odluke dve države. Ovo je forma koji smo izabrali i na kome radimo. Očekuje se da će poseta Izraelu biti održana tokom sledeće godine“, rekla je ona poslanicima, prenosi Koha.

Na pitanja u vezi sa moratorijumom na podnošenje zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama, Haradinaj Stubla je rekla da će ta godina biti iskorišćena za planiranje, te da su šanse za članstvo svakako bile smanjene zbog pandemije.

„Članstvo se ne može dobiti virtuelnim putem. Želimo da budemo sigurni da radimo korektno sa svim ostalim institucijama u pogledu članstva“, rekla je ona.

Sastanak su, kako prenosi Koha, napustili poslanici Samoopredeljenja zbog toga što, kako navode, izveštavanje ministarke spoljnih poslova pred odborom za evropske integracije nije razumno.

Haradinaj Stubla rekla je Kosovo nema ministarstvo evropskih integracija, ali da to ne znači da se vlada ne bavi tim pitanjima, u njenoj nadležnosti je, kako je pojasnila pitanje vizne liberalizacije, koje je opisala kao „nepravdu koja se već dugo nanosi Kosovu“.

I međusobno priznanje sa Izraelom i jednogodišnji moratorijum na podnošenje zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama obaveze su koje je Kosovo preuzelo potpisivanjem sporazuma o ekonomskoj normalizaciji sa Srbijom u Vašingtonu.

Kosovo je već preduzelo više koraka ka otvaranju diplomatskog predstavništva u Jerusalimu, a prvi je imenovanje Ines Demiri za otpravnicu poslova u Izraelu.

Povezani članci:

Kosovo čini dodatne korake ka otvaranju diplomatske misije u Izraelu

Kosovo imenovalo predstavnika u Izraelu

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.