Iz Fonda za Sever gotovo 1.9 miliona evra za projekte u Severnoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću

Upravni odbor kosovskog Fonda za razvoj dodelio je danas, na sastanku održanom u Prištini, gotovo 1.9 miliona evra opštinama na Severu Kosova. Ovog puta najveća suma novca dodeljena je opštini Leposavić – preko milion evra, dok je opštini Severna Mitrovica dodeljeno 400.000, a opštini Zvečan 450.000 evra.

Opštini Leposavić je novac dodeljen za, kako je saopšteno iz Kancelarije Evropske unije u Prištini, tri projekta koja podržavaju start-up biznise, mala i srednja preduzeća i poljoprivredni razvoj, izgradnju i sanaciju objekata za kulturne i sportske svrhe i izgradnju i popravku „nekategorisanih“ lokalnih puteva u ovoj opštini.

Severna Mitrovica je novac dobila za "regionalni institut za kulturu", a Zvečan za izgradnju omladinskog centra i eksproprijaciju zemljišta, kao i za čišćenje nelegalne industrijske deponije.

Ostali predlozi projekata biće pregledani tokom narednog sastanka odbora, koji se očekuje u martu 2016, dok će se postupak revizije rada Fonda u 2015. sprovesti u narednom periodu, saopštili su, takođe, iz Kancelarije EU, ne preciziravši tačan datum revizije.

Do sada je iz Fonda za razvoj opštinama na Severu dodeljeno više od 6,6 miliona evra, podsećaju iz ove kancelarije.

Preko 2.5 miliona evra Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku dodeljeno je sredinom decembra prošle godine, a 1.5 miliona sredinom septembra 2015.

O radu Fonda za razvoj Severa odlučuje Upravni odbor na čijem čelu je Specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar, kosovski ministar finansija Avdulah Hoti, u ime srpske zajednice – Danijela Zubac, a do sada je u ovom ovom Fondu sakupljeno 8.3 miliona evra.Fond za Sever uspostavljen  je tokom četvrte runde dijaloga premijera Srbije i Kosova u Briselu 17. januara 2013. Osnova za formiranje ovog fonda je sporazum o integrisanim graničnim prelazima, postignut 4. decembra 2012. Fondom rukovodi tročlani odbor u kojem je jedan predstavnik srpske zajednice, predstavnik kosovske vlade, odnosno ministar finansija, kao i predstavnik EU. Kao rezultat dogovora, Vlada Kosova je predložila amandman na Zakon o budžetu Kosova za 2013, kako bi se sporazum sproveo u delo. Taj amandman glasi: "Sav javni novac prikupljen od robe uvezene iz preduzeća registrovanih u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu, kao i one koje su namenjene za potrošnju u ovim opštinama, u trenutku ulaska na Kosovo preko carinskog prelaza Jarinje (tačka 1) i Brnjaka (tačka 31) – biće poslat u Fond. Ovaj novac će biti registrovan u Informacionom sistemu finansijskog upravljanja na Kosovu i prosleđivaće se na račun u poslovnoj banci, koji je otvorio SP EU u banci NLB". 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.