Pomozimo Đokićima!

Izvor: RTK2 (Tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Nedaleko od Kamenice nalazi se selo Grizime u kome, naviknuta na oskudicu, živi osmočlana porodica Đokić.

U staroj kući živi osam članova porodice Đokić – trideset osmogodišnji Srba, samohrani otac sa četvoro dece, braćom i ocem. U kući nema vode, pa Srba pere napolju ručno. Iako im majčinska ljubav nedostaje, trudi se da deca  budu sita i čista. Kako kaže, obrok iz narodne kuhinje im puno znači.

"Znači dosta, svaki dan po sedam hlebova, plus kad nam ostane i za subotu i nedelju, stavimo u frižider, razmrznemo i jedemo. Ovu stvar što nosi danas, sutra mora drugu, ja im menjam, neću da su prljava deca," kaže Srba Đokić.

Od kada ih je majka napustila, Andrijana, Anica, Milan i Mihajlo odrastaju sa ocem. Iako ima samo osam godina, Andrijana  kao najstarija najviše pomaže u kući. Sa sestrom i braćom se lepo slaže. I dok njihovi vršnjaci uglavnom provode vreme ispred kompjutera, ovi mališani lepo vreme koriste za igru u dvorištu.

"Perem sudove, sečem krompir, kuvam, čistim i kuvam kafu, nosim drva," kaže Andrijana.

Socijalna primanja i dečji dodatak nisu dovoljni ni za osnovne potrebe, ali gde čeljad nisu besna ni kuća nije tesna. Ministarstvo za zajednice i povratak im je pre dve godine  dodelilo materijal za izgradnju kuće,  međutim zbog nedostatka sredstava izgradnja je obustavljena. Srba je zahvalan svima koji su do sada njegovoj porodici dopremili garderobu, belu tehniku i nameštaj.

"Dobili smo dva kreveta, dobili smo šporet smederevac, usisivač, stolice stvari, hemiske olove. Samo da imamo krov nad glavom," kaže Srba.

Srba je najsrećniji jer su mu deca zdrava, a najveća želja mu je da im obezbedi siguran krov nad glavom, za šta mu je potrebna pomoć ljudi dobre volje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.