Ninić: Sadržina Skaj aplikacije odrediće političku budućnost Srbije i finalizaciju statusa Kosova

Nemoguće je da na jednoj teritoriji postoje dva pravna sistema i da kada treba da srbujete i dođete na konsultacije u Beograd, služite jednom pravnom poretku, a kada se vratite na Kosovo, služite drugom pravnom poretku, kazao je advokat Ivan Ninić. „Nema izgovora, opravdanja, alibija. To su punoletni ljudi, diplomirani pravnici, to su poslovno sposobni građani Republike Srbije, a ne Republike Kosovo i voleo bih čujem njihovo profesionalno, ljudsko, etičko ili bilo koje drugo objašnjenje na ovaj čin na koji su pristali“.

U Beogradu je juče povodom 11-godišnjice Briselskog sporazuma, Srpsko nacionalno veće organizovalo okrugli sto „Kosovo i Metohija – između okupacije i (vele)izdaje (od političke do krivične odgovornosti državnog vrha Republike Srbije)“.

Skup je okupio političke aktiviste, pravnike i univerzitetske profesore prava. Bez obzira na različitu političku orijentaciju i ideološku profilisanost učesnika, pravni eksperti su bili u saglasju da je predsednik Srbije prekršio Ustav prihvatanjem dva briselska sporazuma kojima se, posebno najnovijim, suštinski Kosovo u odnosu na Srbiju označava kao nezavisna država; da se radi o činu izdaje, ali i da iako ima elemenata krivične odgovornost, nije realno da će on u postojećim okolnostima i da tu odgovornost sada ponese.

Ne biti na Vučićevom kazanu je istorijski izazov

„Kako izgledaju paljevine iz Beograda koje dosegnu do Severa Kosova“ – ovako je advokat Ivan Ninić objasnio ono što vidi kao hrabrost da se u centru Beograda održi okrugli sto na temu analize dosadašnjih sporazuma – Od Briselskog do Evropskog, a čiji su organizatori Srbi sa Kosova.

Veruje da bi i Oliver Ivanović bio na ovom skupu da je živ.

„Ali čovek koji je dobio šest metaka u leđa zaćuti zauvek“, kaže Ninić.

Organizacijom samog skupa, te odabirom sagovornika, ovog su mladog advokata organizatori uverili da nisu pod kontrolom službi bezbednosti, da se ne plaše i pri tom da idu putem kojim se danas ređe ide, a to je da nisu na kazanu Aleksandra Vučića.

A ne biti danas na kazanu Aleksandra Vučića mislim da je jedan istorijski izazov za sve nas

Tandem koji je Srbiju razvlastio na Kosovu

Za proces razvlašćivanja Srbije od donošenja Briselskog sporazuma, Ninić smatra da je važno da se pročitaju knjige jednog od učesnika skupa, profesora Dejana Mirovića.

„U tim knjigama je hronološki precizno, faktografski objašnjeno i nacrtano kako je režim Aleksandra Vučića i Ivice Dačića razvlastio sve institucije i predao kosovskim Albancima srpsku pokrajinu. (…) Taj tandem je razvlastio sve srpske institucije i mi se nalazimo u ovoj poziciji u kojoj se nalazimo“.

Slaže se sa ocenom da je to učinjeno Briselskim, Vašingtonskim, i sada, kako se najnoviji Evropski naziva još i Ohridskim sporazumom.

Podsetio je na spektar, kako je kazao, ozbiljnih krivičnih dela koje propisuje Krivični Zakon Srbije, protiv glava krivičnih dela protiv ustavnog uređenja. Ali, rekavši i to da se postupci zapravo vode možda i sto godina unazad, mahom protiv disidenata koji su zbog neke pisane ili izgovorene reči završili u zatvorima, lišeni građanskih prava, izopšteni iz društva, bivali proganjani samo da ne bi kritikovali sistem.

„Mi iza rešetaka nismo imali vinovnike ovih zlodela, mislim na glavu krivičnih dela protiv ustavnog uređenja poslednjih stotinjak godina, ali ja želim da verujem da će u narednom periodu promenom ove vlasti, neko ove ljude koji čine ova nepočinstva poslednjih 10 godina, pozvati na odgovornost“.

Za to je potreban, Ninić ukazuje, republički javni tužilac sa integritetom, kao i viši javni tužilac, profesionalci koji nemaju strah i mogu da se odupru političkim pritiscima i mogu da u realnom vremenu sagledaju šta se dešavalo od 2013. do danas.

Kad se polaže zakletva sistemu koji ustav kojem si se prethodno zakleo ne priznaje

U svim fazama razvlašćivanja Srbije na Kosovu tokom broja godina, za njega kao advokata, vododelnica je ipak 2017. godina:

„Kada su srpske sudije i tužioci na poziv Aleksandra Vučića sa Batajničkog aerodroma pozvani da polože zakletvu na Ustav Republike Kosovo“.

„Svečano se zaklinjem da ću tokom vršenja dužnosti sudije Republike Kosovo, ostati veran Ustavu Republike Kosovo i da ću vrštiti funkciju časno, odgovorno, nepristrasno, poštujući pravila profesionalne etike“.

„Pa kolega, da držiš do etike ne bi ovakvu zakletvu potpisivao i polagao“, obratio se Ninić retorički osoblju nekadašnjeg srpskog pravosuđa sa Kosova koje se integrisalo u kosovsko, pročitavši prethodno ovu zakletvu.

„Drugim rečima, aktuelni predsednik Srbije je 2017. godine pozvao srpske sudije i tužioce na Kosovu da potpišu zakletvu i služe ustavu i zakonima Republike Kosovo. Ne mora da se bude pravnik da bi se znalo da Ustav Srbije propisuje nedeljivost i jedinstvo ustavnog poretka Srbije, te da na teritoriji jedne države postoji samo jedan ustav, zakoni, jedan pravni poredak, krivicno-pravni poredak“, ukazao je Ninić dalje, dodajući da je identična situacija i za pripadnike policije.

Crna slova srpske istorije

Manipulacija Beograda Srbima na Kosovu se videla u novembru 2022. godine kada je od njih zatraženo da skinu uniforme i prepuste Sever Kosova prištinskim vlastima, ukazao je dalje Ninić, što se dogodilo i sa lokalnim samoupravama i opštinama na Severu.

Ovo racionalan, prosečan um ne može da razume, kaže dalje.

„Ne može da razume da se neko zaklinje na Miroslavljevo jevanđelje, poziva na Ustav Republike Srbije, da se smatra nacionalistom, da ostane upisan kao neko ko je izgradio najviše puteva (po ceni kilometra od 12 miliona evra), a da radi ovakve stvari i nepočinstva“, dodaje Ninić.

„Ovakav zločinac, ‘baron Minhauz’, bez obzira na to da li će mu se suditi ili ne, crnim slovima će biti zapisan u srpskoj istoriji. U sve udžbenike nacionalne istorije ući će faktografski sa onim što je notirao profesor Dejan Mirović u svoje dve knjige, a između ostalog i sa onim što sam ja ovde rekao. Hteo on to ili ne, ovo su činjenice“.

Dvostruki aršini, progone građane za kršenje ustavnog poretka a sami ne odgovaraju za isto

Podsetio je na Vučićevu izjavu od 14. aprila – da će svako ko krši teritorijalni suverenitet i integritet Republike Srbije biti uhapšen.

„Pazite taj paradoks! On 14. aprila kaže to! Čovek koji je potpisao sve ove sporazume, koji je usmeno dogovorio ove sporazume! Mi ne znamo sadržinu sporazuma, parlament ih nije verifikovao, vlada ih ne zna, pitajte člana vlade, pitajte bilo kog funkcionera SNS, pitajte bilo kog građanina ko glasa za njih! Pitajte šta je sadržina francusko-nemačko plana Ohridskog sporazuma. Niko od njih ne zna. Pa šta podržavate ljudi?! Osvestite se?! Koje vrednosti baštinite?! S čim ćete pred decu?! Da li se stidite?!“

Ninić je u nastavku objašnjavanja načina na koji Beograd „zloupotrebljava“ Srbe na Kosovu, i opisa težine situacije u kojoj se nalaze, izneo sopstveno iskustvo advokata bivšeg pripadnika Kosovske policije D.N.

Ninić je objasnio funkcionisanje dvostrukih aršina iznutra sistema, svedočeći kao branjenik D.N., koji je uhapšen u centralnoj Srbiji 11. aprila 2023. godine i proveo 45 dana u pritvoru pod optužbama podrivanja ustavnog poretka Srbije.

Dodajući da je tada bilo više ovakvih hapšenja, ali i prebijanja, a potom čak i hapšenja prebijenog pacijenta u bolnici u Raški, navodi da im je na teret stavljeno krivično delo „Pozivanje na nasilno rušenje ustavnog uređenja“.

„Zbog toga što su ih optužili da su oni pozivali druge Srbe da registruju svoje automobile na kosovske tablice“, objašnjava advokat.

Štaviše, svedoči da je više Srba započelo da prijavljuje druge Srbe srpskoj policiji.

„I BIA, Služba za borbu protiv terorizma, Više javno tužilaštvo u Beogradu formiralo je predmet i ove ljude okarakterisalo kao kriminalnu grupu i kao nekog ko operativcu kosovske obaveštajne službe dostavlja informacije o ilegalnim prelascima i paljevinama automobila“, otkriva Ninić.

Pored svega, uhapšeni Srbi se između sebe nisu poznavali, što celom slučaju daje dodatnu bizarnost.

Protiv D.N. na kraju je odbačena krivična prijava usled nedostatka dokaza, ali su svi oni koji su prijavili Srbe koji su potom uhapšeni, odbili da daju iskaz i svedoče u Beogradu pod izgovorom da se plaše za svoju bezbednost.

„A neki od njih su morali da odu i do Dubaija da se odmore malo, pa nisu bili dostupni tužiocima“, ironično je kazao.

45 dana je bio u pritvoru pod najtežom mogućom optužbom a za svakog časnog čoveka, a to je da poziva na nasilno ustavno rušenje poretka Republike Srbije

I on je progutao udicu Aleksandra Vučića i dao otkaz i doveo sebe i svoju porodicu do ruba egzistenicje, na kraju kaže Ninić za svog branjenika D.N.

„Progonjen je od strane Srpske liste, kao što su svi drugi progonjeni od strane Srpske liste, koji ne žele da promovišu vrednosti tzv. Srpske liste i rešio je na specifičan način da se obračuna sa Srpskom listom, te je dopustio svojoj nezaposlenoj supruzi da bude kandidat na listi za lokalne izbore Aleksandra Jablanovića“, ukazuje Ninić za šta procenjuje da je bio pravi razlog progona D.N.

Tvrdeći da je uhapšen zbog učešća na izborima 23. aprila 2024. godine, podsetio je na to da se i sam Jablanović povukao sedam dana pre iz izborne trke.

„Hteo sam da ilustrujem kako izgledaju ti dvostruki aršini i kako izgleda kada Vučić privodi, pritvara, hapsi, progoni, žigoše ljude za pozivanje na nisilnu promenu ustavnog poretka, dok istovremeno više od 10 godina njega nema ko da pozove na odgovornost, ali ja verujem da će ga pozvati“

Skaj aplikacija

Ivan Ninić je uveren da je međunarodna zajednica „upoznata sa svim“ ali da tolerišu, te da nije bilo Banjske, oni bi još pasivniji bili.

Uz opasku da je za ono što se dogodilo 24. septembra prošle godine, kao i za samog Milana Radoičića svaka reč suvišna da se kaže, dodaje da će se upravo to i iskoristiti za još jače pritiske na Srbiju, a samim tim i na Vučića.

Navodi i da se svaki razgovor sa međunarodnim diplomatama završi u „poražavajućem tonu“, sa pitanjem o proceni ‘da li Vučić može da završi Kosovo’.

Tvrdi da je „svaki atom srpskog društva uprljan“, sve je „sračunato za pljačku“ i sve je pod „plaštom zaštite Srba, Srbije i nacionalnih interesa“.

Iako poglavlje 35 čini „sve ono što je Aleksandar Vučić dogovorio usmeno i pisano“, ipak, ono što nije zvanično saopšteno, ukazuje dalje advokat Ninić, jeste da deo poglavlja 35 čini i „prepiska iz Skaj uređaja“.

EUROPOL je otvorio skaj prepisku, svim nacionalnim vladama dostavio operativne podatke, Srbija i Crna Gora su se tu našle, ali samo u Srbiji istrage tapkaju u mestu.

„Kao neko ko je pročitao više stotina stranica pojedinačne prepiske u okviru Belivukove grupe, Vračarske grupe, mogu da vam kažem da tamo ima svašta i da upravo sadržina skaja je vododelnica ove vlasti“, navodi Ninić, koji je inače angažovan u nekim od ovih postupaka.

Videćete da u Srbiji i Crnoj Gori nema bele tehnike ali ima bele tehnike u prahu

Naglasio je da je baš ovo istorijski momenat i ispit zrelosti za srpsko društvo, kako će se ono obračunati sa organizovanim kriminalom.

Ali i zna da, dodaje, na žalost društvo toga nije svesno, jer Vučić „ne dozvoljava da se o ovome razgovara“.

„Mislim da smo svi žrtve onoga što Francuzi, EUROPOL i strane službe poseduju u Skaju i mislim da će sadržina Skaja odrediti budućnost i politiku u Srbiji, da će se to koristiti za pritiske, finalizacije pitanja statusa Kosova i Metohije, evropske integracije, nova zaduživanja i svega onoga sto predstoji na međunarodnom planu“, naglasio je u zaključku obraćanja Ivan Ninić.

Šta su kazali ostali govornici, opširnije u:

Vukadinović: Pre kapitulativnih sporazuma Vučić stvarnost na terenu menjao samoispunjavajućim proročanstvom, širenjem defetizma i demonizacijom ideje o zamrznutom konfliktu, posle idu potpisi

Prelević: Niko u Srbiji neće prihvatiti da se Srbija ubije da bi spasili ono što se spasiti ne može jer ste glasali za sopstvene buzdovane i dželate

Momir Stojanović sa skupa o Kosovu: Da Skupština donese zakon o Kosovu, Vlada formira Nacionalni Savet i da se poništi odluka SFRJ o pripajanju Severa Kosovu

Mirović: Đavo je prešao Ibar, plaćaćemo Vučićevu slobodu i izbegavanje odgovornosti

Rakić-Vodinelić: Nije se smelo dozvoliti da Srbi budu u ovom stanju, za sve što je Vučić prihvatao može krivično odgovarati



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.