Istinomer: Šta je predsednik Srbije govorio o Milanu Radoičiću

U javnosti se sabiraju izjave predsednika Republike Srbije o tome da ne poznaje, odnosno da poznaje potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića; odnosno, kako u najnovijoj izjavi tvrdi predsednik – da dok ga nisu „ubili ovom kampanjom“, potpredsednik Srpske liste je bio prvi na braniku Severne Mitrovice.

I Istinomer je prikupio neke od izjava.

„Hvala im što čuvaju Srbiju na Kosovu i Metohiji, jer je čuvaju oni, oni i njihova deca, i Rakićeva i Jevtićeva, i svakog od njih; i Radoičićeva i Stojanovićeva,“ rekao je u jesen prošle godine.

„Uzgred, gospodina Radoičića… nikad sa njim nisam razgovarao možda je bio na nekom sastanku gde sam ja bio, nikad telefonom, nikad uživo da znam da sa njim razgovaram. Možda je bio na nekom sastanku na Kosovu na kojem sam ja bio,“ rekao je u studiju Happy TV 20. februara.

„Radoičića nikada nisam video niti čuo a da znam da je on. Možda je bio na nekom skupu na kojem sam i ja bio, ali ja ne znam kako on izgleda, niti sam sa njima razgovarao,“ izjava je od 1. marta.

Prema onome što je predsednik govorio u obraćanju javnosti tada, predsednik nije poznavao osobu koja je u to vreme bila najzaslužnija za odbranu srpskog naroda na Severu, kako ga je opisao 26. novembra:

„Prvo Milan Radoičić, naravno, nije ni akademik, ni slikar, ni književnik, ni intelektualac. Milan Radoičić je zato, za razliku od mnogih velikosrba, ne jedanput, uz sve druge stvari kojima ne mora uvek da se ponosi, i kojima niko od nas nije srećan, bio prvi na braniku Severne Mitrovice. On je danas, juče, do pre godinu dana, dok nije ubijen ovom kampanjom, bio čovek broj jedan za odbranu Severne Mitrovice. U smislu zaštite našeg naroda, u smislu onih koji bi pružili otpor Albancima.

Potpredsednik Srpske liste izbegao je hapšenje prošle nedelje, odnosno pokušaj likvidacije od strane Prištine, kako su i on i sam predsednik Srbije javnosti otkrili pre nekoliko dana. Prema informacijama Specijalnog tužilaštva Kosova terete ga u istrazi kao jednog od osumnjičenih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. Neću im se predati, nisam ubio Ivanovića, poručio je. Predsednik je potom objasnio da ga je saslušao srpski MUP i da je prošao poligraf na koji je samoinicijativno, kako je rekao, tražio da bude ispitan, te da ni na koji način nije uključen u slučaj ubistva srpskog lidera sa Kosova i Metohije. „Milan Radoičić je saslušan upravo iz razloga kako bi se otklonila svaka sumnja da je učestvovao u ubistvu,“ dan kasnije saopštila je i ministarka pravde Nela Kuburović.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.