Ministar trgovine: Predsednik ne može da ukine takse za Srbiju

endrit shala, endriz šalja ministar trgovine i industrije
Foto: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden s albanskog, izdanje od 6. januara)

Ministar trgovine i industrije, Endrit Šalja (Endrit Shala) rekao je da kosovski predsednik, Hašim Tači, ne može da obećava ukidanje taksi za državu Srbiju, zato što je, kako navodi, takse uvela Vlada Kosova na predlog ministra, ne predsednika.

Šalja je rekao da ukoliko razlozi zbog kojih su takse uvedene ne budu eliminisani, takse neće biti ukinute.

„Sve dok postoje razlozi zbog kojih je Vlada Republike Kosovo uvela takse, tačnije razlozi koje sam izneo kada sam predložio meru o taksama, one neće biti ukinute,“ rekao je Šalja za kallxo.com

Ako predsednik Tači ima takav zahtev, on mora da ga iznese pred vladu na razmatranje i odlučivanje.

Šalja je dodao da za sada nije primljen sličan zahtev bilo od strane predsednika, bilo od strane kosovskog pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom.

„Predsednik ne zna šta radi. Ovo je posao pregovaračkog tima Vlade Republike Kosovo. Kada nam oni (prim.red. pregovarački tim) kao vladi podnesu zahtev da se takse ukinu zato što su ostvarili ovo… To ostvarenje podrazumeva uklanjanje razloga zbog kojih je i došlo do uvođenja taksi, onda ja, kao ministar trgovine i industrije mogu da predložim smanjenje takse,“ nastavlja ministar.

Međutim, ministar Šalja je ponovio da „dok god ti razlozi ne budu uklonjeni, ja kao ministar, nikada u životu ne bih predložio ukidanje taksi“.

Na Šaljinu izjavu reagovao je zamenik ministra unutrašnjih poslova Izmi Zeka, prenela je danas Gazeta Express.

Zeka smatra da nema kraja apsurdnosti te izjave.

„Čak i ministar trgovine, Endrit Šalja može da kaže predsedniku Hašimu Tačiju da li da govori o taksama, nema dalje,“ rekao je Zeka.

„Imamo jednu narodnu poslovicu – nisko je palo selo, bre (prim.red. možeš raditi šta hoćeš bez posledica),“ zaključio je.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.