Insajderi: Odluka o zahtevu za otvaranje mosta na Ibru prosleđena MALS-u

FOTO: KoSSev

Izvor: Insajderi (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Odbornici opštine Severna Mitrovica u četvrtak su izglasali zahtev za puštanje u saobraćaj glavnog mosta preko reke Ibar. Odluka kojom se traži otvaranje mosta na Ibru već je dostavljena Ministarstvu administracije i lokalne samouprave.

MALS je danas primio ovu odluku Skupštine opštine Severna Mitrovica, ali još nije iznet stav.

Insajderi je objavio odluku upućenu MALS-u. Pri čemu se ističe da je odluka usvojena većinom glasova.

Odluka most Ibar skupština opština Severna Mitrovica
FOTO: Insajderi

Insajderi je pokušao da dobije zvaničan odgovor od Ministarstva administracije i lokalne samouprave, ali do sada nisu odgovorili.

Otvaranje mosta na Ibru, u rukama Ministarstva Svećlje i Krasnićija

Trenutno je odluka o otvaranju mosta na Ibru prešla u ruke Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva administracije i lokalne samouprave.

Emir Azemi, bivši član PDK u Skupštini opštine Severna Mitrovica, rekao je da je na osnovu informacija sa kojima raspolaže, odluka o otvaranju mosta na Ibru dostavljena dvema centralnim institucijama – Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu administracije i lokalne samouprava.

Azemi je u izjavi za Insajderi ovu odluku nazvao zakonitom, jer ju je, prema njegovim rečima, izglasala Skupština opštine i ne vidi razlog za odlaganje.

Nakon objave da je doneta odluka da se most preko reke Ibar otvori za saobraćaj i slobodno kretanje, Srpska lista je pretila da će, ukoliko do toga dođe, doći do incidenata.

U objavljenoj reakciji, ova stranka je odluku koja je doneta većinom glasova nazvala „nelegitimnom“ i suprotnom dogovorima postignutim u Briselu.

„Želimo da upozorimo da će eventualno otvaranje mosta nesumnjivo za posledicu imati incidente na ovom prostoru, a što je izgleda i namera Prištine“, navodi se u reakciji.

Čak je i predsednik Odbora za Kosovo u Skupštini Srbije, Milovan Drecun, izjavio da otvaranje mosta na Ibru dovodi do „ozbiljnih oružanih akcija“.

On je na TV Pink tvrdio da ova odluka ugrožava opstanak Srba na Kosovu.

Predlog odbornice iz redova pokreta Samoopredeljenje, Aide Ferati-Dolji (Doli) je okarakterisan kao ishitren.

Miroslav Lajčak je rekao da nije vreme za tako nešto. Ponovno otvaranje mosta, prema navodima KFOR-a, trebalo bi da bude rešeno političkim dijalogom.

„Ponovno otvaranje mosta je pitanje koje se mora rešiti političkim dijalogom. Misija NATO-a – KFOR, nastavlja da prati lokalna dešavanja i ostaje u potpunosti fokusirana na svakodnevnu implementaciju svog mandata, zasnovanog na Rezoluciji Saveta bezbednosti 1244 iz 1999. godine, da osigura bezbedno okruženje i slobodu kretanje za sve zajednice na Kosovu, saopštio je KFOR.

Međutim, ovu odluku je podržala Vlada Kosova, rekavši da je to pravedna i ispravna odluka.

„Svaka prepreka slobodi kretanja krši ovo osnovno pravo. Dakle, odluka da se takve prepreke otklone je fer i korektan postupak”, rečeno je za RTK u Vladi.

Pročitajte još:

Pregled nedelje: Izbori ‘otvorili’ most na Ibru

Otvaranje mosta na Ibru podržava kosovska vlada; KFOR traži da se pitanje reši u sklopu dijaloga

Lajčak: Nije vreme za otvaranje mosta na Ibru

Koha: Ko može da otvori mitrovički most za jedan sat?

U kulturnom dodatku Kohe na dan izbora lament nad neotvorenim mostom na Ibru

Lajčak sa Kurtijem uoči Brisela: Važno je izbegavati poteze koji bi pogoršali atmosferu

Vučić: Kurti već ima tri nove ideje kako da zagorča život Srbima, na Srbiji je da utišava strasti

Odbornici Severne Mitrovice odlučili da upute zahtev za otvaranje glavnog mosta za saobraćajPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.