Otvaranje mosta na Ibru podržava kosovska vlada; KFOR traži da se pitanje reši u sklopu dijaloga

FOTO: KoSSev

Odbornici opštine Severna Mitrovica odlučili su nenajavljeno u petak da pošalju zahtev Prištini da se sa severne strane grada omogući sloboda kretanja za vozila preko glavnog mosta na Ibru. Podrška za sada stiže samo iz kosovske vlade, dok Beograd i Srpska lista negoduju uz optužbe na račun Kurtija – „da želi nemire“. Podrška, međutim, izostaje i iz Brisela, odakle poručuju da sada nije vreme, ali i iz misije KFOR-a, iz koje traže da se pitanje reši u sklopu dijaloga.

Inicijativu za donošenje odluke o slanju zahteva za otvaranje mosta pokrenula je odbornica Samoopredeljenja, Aida Ferati-Dolji (Doli), a jedini koji je glasao protiv bio je odbornik ispred srpske zajednice, Dušan Milunović.

Odbornica je zahtev obrazložila uz navode da je „krajnje vreme“ da se omogući sloboda kretanja preko mosta koji deli severnu i južnu stranu grada.

Sloboda kretanja građana bio je glavni argument i kosovske vlade da podrži odluku Skupštine Opštine Severna Mitrovica.

U pisanom odgovoru za RTK, naglasili su da prvi stav člana 35. Ustava garantuje slobodno kretanje građana u bilo kom delu Kosova.

„Svaka prepreka slobodi kretanja krši ovo osnovno pravo. Stoga je odluka da se takve prepreke uklone pravedna i ispravna“, poručili su, preneo je ovaj medij.

Sa druge strane, odluka o mostu nailazi na oštre kritike Srpske liste, kao i zvaničnog Beograda odnosno srpskog predsednika i direktora Kancelarije za KiM.

Navodeći da se radi o jednostranom i protivpravnom potezu za koji je direktno optužio kosovskog premijera, Petar Petković, tvrdi da je njegov cilj da dovede do novih tenzija i provokacija.

Petković je podsetio na to da je otvaranje mosta na Ibru deo dijaloga Beograda i Prištine, te naglasio da je o „ratnohuškačkom potezu Кurtija“ odmah obavestio sve međunarodne prestavnike, kao i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka.

Lajčakov komentar stigao je istog dana. Sa Delfi foruma u Grčkoj on je poručio da nije vreme da se most otvori za saobraćaj, pozivajući strane da se okrenu dijalog i Evropskom sporazumu, preneli su mediji.

Zahtev odbornika severnog dela Kosovske Mitrovice ne nailazi ni na podršku KFOR-a, javlja portal Nacionale.

Kfor je u odgovoru za ovaj medij naveo da je „ponovno otvaranje mosta pitanje koje se mora rešiti političkim dijalogom“.

U odgovoru se dalje navodi da misija KFOR-a nastavlja da prati lokalna dešavanja i da je u potpunosti fokusirana na svakodnevnu implementaciju svog mandata, zasnovanog na Rezoluciji 1244 SB UN – da obezbedi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu.

„KFOR takođe nastavlja da pruža neophodnu bezbednosnu podršku kako bi diplomatski napori predvođeni EU mogli da napreduju“, poručili su iz ove misije.

Tema glavnog mosta na Ibru koji je, kao poprište brojnih međuetničkih sukoba u prvim poratnim godinama bio jedna od neuralgičnih tačaka razdvajanja između dve zajednice, godinama je dominirao na političkoj sceni. Takođe je u poseban fokus javnosti stavljen nakon pokretanja tzv. Briselskog procesa.

Otvaranje glavnog mosta na Ibru za saobraćaj spada u domen briselskog dijaloga i obaveze. Dogovor o tzv. revitalizaciji mosta postignut je avgusta 2015. godine.

Radovi na samom mostu započeti su sredinom istog meseca. Iako je najavljeno da most bude u potpunosti otvoren za saobraćaj do 20. januara 2017, to se nije dogodilo, te ovaj most i dalje koriste samo pešaci. Otvaranje mosta odlagano je u više navrata, dok su takođe u više navrata najavljivani novi datumi njegovog otvaranja.

Bilo je ipak i od tada nekoliko inicijativa u pravcu otvaranja ovog mosta, pre svega sa južne strane, tj. od strane bivšeg gradonačelnika, Agima Bahtirija, ali one nisu realizovane.

Srpska strana se prethodnih godina protivila otvaranju mosta sve dok se ne završe radovi na uređenju šetališta u Severnoj Mitrovici. Sa druge strane, iz Beograda je ukazivano u više navrata da je otvaranje ovog mosta „opasna stvar“.

Pročitajte još:

Lajčak: Nije vreme za otvaranje mosta na Ibru

Koha: Ko može da otvori mitrovički most za jedan sat?

U kulturnom dodatku Kohe na dan izbora lament nad neotvorenim mostom na Ibru

Lajčak sa Kurtijem uoči Brisela: Važno je izbegavati poteze koji bi pogoršali atmosferu

Vučić: Kurti već ima tri nove ideje kako da zagorča život Srbima, na Srbiji je da utišava strasti

Odbornici Severne Mitrovice odlučili da upute zahtev za otvaranje glavnog mosta za saobraćajPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.