Vučić uoči susreta sa Kurtijem: Vodi se brutalna i prljava kampanja protiv Srbije, ali nema predaje

„Biće teško. Protiv nas su svi veliki na Zapadu. Ipak, na našoj strani su pravo i pravda. Još više i važnije od toga, oni ne razumeju koliko je snažna ljubav prema slobodi i koliko jako i čvrsto možete da je čuvate, uprkos svim pritiscima“, poručio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, uoči sastanka u Briselu sa kosovskim premijerom.

Vučić se danas obratio javnosti na putu za Brisel, iz aviona.

U video klipu objavljenom na Instagram stranici budućnostsrbijeav, poručio je da već nekoliko dana, a posebno juče i danas, kosovski premijer, Aljbin Kurti i drugi vode „brutalnu i prljavu“ kampanju protiv Srbije.

„Uključili su sve – od Šaipa Kamberija, Azema Vlasija, svih analitičara i političara. Prete Srbiji i podsećaju na neke stare dane, govore o svojoj borbi za slobodu“, kaže Vučić.

Sa druge strane, tvrdi da oni zaboravljaju da su se Srbi borili za slobodu – „ne samo protiv terorista, već i protiv NATO agresora“.

„Kao što on reče – ‘prolivena krv se ne vraća, prolivena krv za slobodu ne može da se vrati, ne sme da se zaboravi’ – imaću to u vidu večeras“, poručio je Vučić uz poruku „živela Srbija, nema predaje“.

A večeras, tj. u 18.00 srpski predsednik se sastaje sa kosovskim premijerom u Briselu zajedno sa izaslanikom EU, Miroslavom Lajčakom i visokim predstavnikom EU, Žozepom Boreljom.

Ujedno stiže potvrda da u Brisel putuje izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, koji će sutradan da izvesti javnost o ovim razgovorima.

Prvi put nakon sastanka u Ohridu gde je potvrđen osnovni sporazum o normalizaciji odnosa i usaglašen implementacioni plan, na visokom nivou će se razmatrati dalja primena onoga što je dogovoreno.

Ovaj sastanak obeležiće formalno usvajanje Deklaracije o nestalim licima, čiji je tekst prethodno utvrđen na sastanku glavnih pregovarača, ali i predstavljanje i rasprava o prvom Nacrtu statuta ZSO.

U Beogradu očekivanja nisu velika od novog sastanka, koji se održava desetak dana nakon izbora na Severu Kosova koje su Srbi bojkotovali.

Horski stižu poruke o Aljbinu Kurtiju kao „okupacionom gaulajteru“ za Sever, „mirnom ustanku“ Srba, odnosno „mirnom podnošenju i sa prezirom potpune okupacije“, te da je „dijalog mrtav“.

Sa druge strane, iz Prištine stižu potvrde da je Upravljački tim, u kojem nema predstavnika Prištine i koji se oglušuje o pozive „svoje vlade“ da dođu na sastanke, sastavio nacrt statuta ZSO.

„Biće mi drago da vidim kakav su nacrt pripremili“, poručio je Kurti, koji je još juče otputovao za Brisel, uz potvrdu da mu ovaj nacrt nije prethodno dostavljen.

Sa druge strane još jednom je kazao da neće da dozvoli pravo na teritorijalizaciju, odnosno da ZSO bude nova Republika Srpska.

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani danas poručuje da očekuje da će Kurti da iznese svoj nacrta za statut ZSO, jer ne želi da, kako kaže, „Vučićev nacrt“ postane osnova pregovora.

Izaslanik EU, Miroslav Lajčak, koji sastanak najavljuje kao posebno važan, takođe je danas potvrdio da nije upoznat sa sadržajem nacrta Statuta za ZSO, javljaju mediji.

On je u intervjuu za hrvatsku agenciju Hina, sa druge strane, kazao da statut mora da bude „prihvatljiv za obe strane i u skladu s evropskim standardima“.

Za to vreme, iz SAD-a, koje igraju posebno aktivnu ulogu u najnovijem talasu dijaloga Beograda i Prištine, i preuzele obavezu da pomognu u uspostavljanju ZSO, još jednom poručuju da je važno da se „hitno“, odnosno „momentalno“ formira.

Upravo ovu poruku je sinoć kosovskom premijeru preneo specijalni savetnik Stejt departmenta SAD, Derek Šole.

Uoči današnjeg susreta, sa druge strane, politički predstavnici iz Preševa, Medveđe i Bujanovca, nastavljaju sa iznošenjem zahteva da se prava koja Beograd traži za Srbe na Kosovu, obezbede i za Albance u ovim opštinama.

Albanski poslanik u Skupštini Srbije, Šaip Kamberi, podcrtava da je reciprocitet njihov politički i strateški cilj, te da će da nastave da lobiraju u Vašingtonu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.