Lajčak: Nije vreme za otvaranje mosta na Ibru

Miroslav Lajčak
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak, izjavio je u petak da nije vreme da se glavni most preko reke Ibar, koji deli (Južnu) Mitrovicu od severnog dela Kosova, otvori za saobraćaj.

U okviru Delfi foruma u ​​Grčkoj, Lajčak je u petak prokomentarisao odluku Skupštine opštine Severna Mitrovica da ovaj most pusti u saobraćaj. Prema njegovim rečima, trenutno nije pravo vreme.

On je rekao da se Evropska unija i u nastavku prošle godine bavila „upravljanjem krizama“. Kazao je da su strane preduzele jednostrane akcije. Prema njegovim rečima, to je dovelo do kriza i ovde je spomenuo i pitanje mosta.

„Dok razgovaramo, u Mitrovici postoji zahtev za otvaranje mosta a atmosfera očigledno nije za to. Želim da ovim panelom pošaljem poruku da je ovo prava platforma (za dijalog), ovaj plan je dvostruka pobeda, ima mnogo koristi za obe strane i crvene linije se moraju poštovati“, rekao je Lajčak, pozivajući se na Briselski i Ohridski sporazum.

Prema njegovim rečima, rešenje kosovsko-srpskog pitanja je među najstrateškijim izazovima, jer je rekao da Albanci i Srbi žive u celom regionu.

On je rekao da je Briselski i Ohridski sporazum predlog da se promeni dinamika procesa. „Imamo put ka normalizaciji i fokus treba da bude na implementaciji“.

KoSSev: Koha je i u tekstu ranije danas izvestila da su odbornici SO Severna Mitrovica odlučili da otvore most. Međutim, oni su izglasali odluku da upute zahtev nadležnim institucijama za otvaranje mosta. Inače, pitanje mosta regulisano je i Briselskim sporazumom o revitalizaciji iz 2015. godine. Šta se događalo za to vreme na skupštini Opštine Severna Mitrovica, te kako je o samom mostu pisala Koha u nedelju, na dan izbora, opširnije u:

Koha: Ko može da otvori mitrovički most za jedan sat?

U kulturnom dodatku Kohe na dan izbora lament nad neotvorenim mostom na Ibru

Lajčak sa Kurtijem uoči Brisela: Važno je izbegavati poteze koji bi pogoršali atmosferu

Vučić: Kurti već ima tri nove ideje kako da zagorča život Srbima, na Srbiji da utišava strasti

Odbornici Severne Mitrovice odlučili da upute zahtev za otvaranje glavnog mosta za saobraćajPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.