„Incident sa večerom“ sudije kosovskog specijalnog suda podstakao pitanja o nepristrasnosti

Advokat Arianit Koci tokom večere na kojoj je bio prisutan i sudija Vladimir Mikula
Foto: BIRN

Nakon što je sudija Specijalizovanih veća Kosova (SVK) čije je sedište u Hagu viđen na večeri sa kosovskim advokatom čiji su klijenti pozvani na saslušanje pred Specijalizovanim tužilaštvom, Specijalnom sudu za ratne zločine upućen je poziv da vodi više računa o demonstraciji nepristrasnosti.

Sudije Specijalizovanih veća, pred kojima će se suditi bivšim borcima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) osumnjičenim za ratne i posleratne zločine, treba da paze s kim se susreću, kako bi zadržali poverenje svih koji su uključeni u istrage i suđenja, saopštio je Fond za humanitarno pravo (FHP) Kosovo.

Reakcija FHP Kosovo dolazi nakon što je sudija Vladimir Mikula, koji je imenovan za sudiju Specijalizovanih veća, viđen na večeri sa kosovskim advokatom Arianitom Kocijem u jednom restoranu u Prištini.

Koci je advokat bivših komandanata OVK Rustema Mustafe i Samija Ljuštakua, koji su saslušani pred Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu o zločinima i mogli bi biti predmet krivičnog gonjenja.

„Nije stvar u tome da li je u pitanju bilo druženje ili večera, sudija bi svojim ponašanjem izvan suda trebalo da štiti i jača poverenje javnosti i stranaka (uključenih u predmete) u svoju nepristrasnost i pravosuđe generalno”, rekao je za BIRN Amer Alija iz FHP Kosovo.

Alija je dodao da bi sudije SVK trebalo da izbegavaju bilo kakve aktivnosti koje bi mogle da utiču na funkciju koju obavljaju u sudu.

Međutim, incident sa večerom „ne treba da dovodi u pitanje nepristrasnost suda”, istakao je Alija.

Iz SVK su potvrdili da se Mikula nalazi na listi međunarodnih sudija.

Međutim, iz SVK objašnjavaju da sudije sa liste „obavljaju sudijske funkcije samo na zahtev i kada su raspoređeni na predmet od strane predsednice (Specijalizovanih veća ) Ekaterine Trendafilove”.

„Predsednica Trendafilova nije sudiju Mikulu rasporedila na predmet i stoga nismo u poziciji da dajemo dalje komentare“, rekla je Angela Grip, načelnica Službe za javno informisanje i komunikaciju SVK.

KoSSev: Ministar unutrašnjih poslova RS, Nebojša Stefanović smatra da u ovom slučaju mora doći do izuzeća sudije.

„Mislim da tu mora doći do izuzeća sudije, taj sudija ne sme da sudi samo zbog sumnje, jer skandalozno je da on sedi sa njima, a da mi verujemo da će doneti neku pravičnu odluku“, izjavio je Stefanović na konferenciji za medije.

On ističe da predsednik suda zbog sumnje da je to tako mora da isključi tog sudiju iz svih postupaka vezanih za ta lica i da je veoma problematično da sudije sede sa advokatima odbrane, jer se, kaže, to ne dešava nigde u svetu.

„Ukoliko ne dođe do bilo kakvog pomaka, onda se opravdano postavlja pitanje kakvu pravdu mi možemo da očekujemo“, navodi Stefanović.

Trendafilova je u sredu izdala saopštenje u kom ističe da Mikula nije bio raspoređen ni na jedan predmet, te stoga nema pristup poverljivim informacijama o aktivnostima Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova.

„Naglašavam da SVK imaju mandat da se staraju za bezbedno, nezavisno i nepristrasno vođenje postupaka. SVK su čvrsto opredeljena da ispune taj mandat i u skladu s tim i postupaju”, saopštila je Trendafilova.

„Zaštita svedoka jeste i ostaće od suštinskog značaja za Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova“, dodaje se u njenom saopštenju.

Iz Misije EU za vladavinu prava na Kosovu, EULEX, rekli su da Mikula trenutno vrši funkciju pravosudnog nadgledanja u ovoj organizaciji.

Stoga „u skladu sa trenutnim mandatom Euleksa, on nema nikakvu izvršnu funkciju”, navodi se u saopštenju EULEX-a.

Iz Misije dodaju da nisu u poziciji da komentarišu Mikuline privatne angažmane.

Advokat Arianit Koci za BIRN je rekao da je bio na javnom mestu sa svojom suprugom, njenim prijateljima i njenim trenerom iz teretane, i da nije znao da će i Mikula biti za istim stolom.

„Bilo je preko 15 ljudi, grupa pojedinaca koji svako jutro vežbaju u istoj teretani u koju ide i moja žena Merita“, dodao je Koci.

Kako se očekuje, pred Specijalizovanim većima će se suditi bivšim pripadnicima OVK za zločine koji obuhvataju ubistva, otmice, nezakonita hapšenja i seksualno nasilje. Do sada javno nije objavljena ni jedna optužnica.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova su deo pravnog sistema Kosova, sa sedištem u Holandiji i međunarodnim osobljem.

BIRN

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.