Izašao sam sa idejom razgraničenja znajući da ću zbog toga da platim glavom politički

„I sam sam sebe doveo u nemoguću poziciju da odgovaram na stvari na koje ne znam šta bih vam rekao“ – rekao je za TV Prva danas predsednik Srbije. U petak je rekao da se oseća prevarenim kada je u pitanju Kosovo i Metohija i da više ništa ne veruje partnerima iz Brisela. Sinoć je razgovarao sa savetnicima Angele Merkel – za spoljnu politiku i za pitanje Balkana. Da li se i posle sinoćnog sastanka oseća prevarenim, odgovarao je danas u predsedništvu na pitanja Petra Gajića.

Kaže da je razgovarao sa ozbiljnim ljudima, a to su Nemci, a da su ga u Briselu predstavnici EU više puta uveravali da platforma u Prištini neće da bude donešena, što se ipak dogodilo.

O porukama sa sastanka kaže: „Dve su važne stvari, jedna je da se od Srbije očekuje uzdržanost i ne bih da ulazim u sve detalje i potvrdio sam da će Srbija delovati staloženo, pokušavati da umiri stvari i da bude uzdržana koliko je to god moguće“.

Na pitanje šta znači „uzdržana“ s obzirom na emotivne izjave predsednika nakon usvajanja platforme u petak u Prištini, Vučić kaže:

„Pa sve isto, da mi ne pada na pamet da razmatram tu platformu, da mi ne pada na pamet da u skladu sa njihovim uslovima razmatram.“

Ne očekuje ništa, već da se izvrši dodatni pritisak na Prištinu upravo da ukine takse, ali ne veruje da će to biti brzo, ali i da „ne sme“ da govori o tome ko podržava Haradinaja.

Nema povećanja penzije od 12% zbog taksi

Takse su težak udarac za državu Srbiju. Mi na tome gubimo 500 miliona evra godišnje, kaže Vučić i tvrdi da bi penzije u Srbiji bile 12% više kada bi takse bile ukinute. Uz to, takse prave probleme Srbima sa KiM, pomenuo je srpski predsednik, a posebno sada kada su u toku, kako kaže, akcije kosovskih vlasti na zelenim linijama.

„Na žalost, pojedini nečasni Srbi su u tom poslu učestvovali, obaveštavali albanske snage kuda ti kamioni prolaze“, objasnio je Vučić akcije pograničnih organa Kosovske policije na zapleni robe za koju navode da je u pitanju šverc ilegalnim putevima, dok su srpske vlasti htele da pomognu srpskom narodu, ne dajući dalje detalje o „nečasnim Srbima“.

U kojem parlamentu?

I danas je podsetio da je 61. glas u skupštini za platformu bio glas „jednog od pet miliona“ – Slobodana Petrovića, u skladu sa onim što je Haradinaj, kako uverava Vučić, obećao „kako će Vučića da ruši na ulici“.

Ne može javno da govori o tome ko podžava Haradinaja, kao ni o saznanjima srpskih službi bezbednosti o tome kako takse opstaju, a na pitanje novinara može li se o tome govoriti u Parlamentu, predsednik je upitao: „U kojem parlamentu“?

Na pitanje Vučića šta je rezultat toga što će se govoriti u parlamentu, Gajić mu je ponudio objašnjenje: „Rezultat toga je da informišete narodne poslanike kuda ide dijalog“?

„Ne mogu ja da ih informišem. Ali dijalog ne ide čoveče! Peti put me pitate! Ne ide! ne postoji dijalog, ne znam šta da ih informišem kada su to već sve videli i čuli“ – kaže Vučić.

Uz objašnjenje novinara da bi mogao makar na zatvorenoj sednici parlamenta da informiše poslanike, Vučić odmah dodaje da bi „mediji odmah za to saznali“, jer mnoge od poslanika „ne interesuje otadžbina“, već jedino što ih zanima jeste to kako da dospeju do novinara.

Ne vidi svrhu odlaska u parlament da se donose platforme, jer smo „zakucali sve u mrtvački sanduk“, odnosno dijalog. „Šta je smisao da ode u parlament i da se kaže?“

Više puta postavljajući pitanje novinaru šta bi rekao u parlamentu, odnosno u platformi, Gajić (hipotetički) navodi: „Naš cilj je da dobijemo deo te i te teritorije, ta i ta prava za srpski narod“, na šta mu je Vučić odgovorio: „Čim to zapišete, nikad nećete da dobijete. A izlaz je da se razgovorara a razgovora nema“.

Plave koverte

Na pitanje zašto je Srbija onda i dalje u procesu i gde je kraj njenom strpljenju s obzirom na sve ono što je Vučić nabrojao da prištinska strana nije ispunila, odnosno na štetu Srbije donela – od Briselskog sporazuma do taksi, Vučič je umesto odgovora, postavio kontra pitanja: U kom procesu? A šta želite, da ratujemo?

Pomenuo je vrhovni komandant oružanih snaga više puta „plave koverte“ – pozive koje vojne vlasti mogu da upute građanima Srbije, sa odsluženim vojnim rokom, za vojnu vežbu ili mobilizaciju, ali dobacujući istovremeno – da dobrovoljaca ima mnogo, a kada one stignu, vojni obveznici od njih onda beže. Uputio je i pitanje novinaru da li će on ići ako dobije poziv.

Ne znam da li ću je dobiti, odgovorio je Gajić na šta ga je sačekalo još jedno kontrapitanje njegovog sagovornika – „Ako je dobijete, hoćete li da idete, da upišem odmah?“

Ne znam šta je ideja. Nikako da razumem šta je ideja svih u Srbiji koji mislje da je valjda jedino rešenje i da je jedino normalno da sve zaustavimo i da svima opsujem majku i da odemo nekud. Gde da odemo? Šta da radimo?

„To niko nije rekao, kao što bih se odazvao pozivu koje bi uputilo Ministarstvo odbrane, ali ostaju tri stvari velike kako ste rekli koje nisu ispunjene a mi ostajemo u ovom procesu“, kaže novinar Gajić, na šta ga je predsednik odmah prekinuo upadicom o vojnom pozivu: „Evo upisaćemo Vas odmah, jednog zasigurno.“

„Upišite odmah“, dobacio je Gajić.

„Ja se slažem a Vi mi kažite šta da uradimo? Da se sklonimo i da ostavimo Srbe na milost i nemilost pošto zamrznuti konflikti, kao što znate, ne postoje. A šta ćemo da uradimo ako nam zauzmu Gazivode? Ako nam zauzmu Trepču?“ – odgovorio je Vučić.

Na samom kraju intervjua je rekao ipak i da „ukoliko krenu da nam zauzimaju Gazivode i Trepču, onda ćete da kukate za plavim kovertama“.

Takođe, ipak kaže da je važno da se čuva narod, ali i to da se znaju realne granice, te da Srbija ne bi izdržala još jedan problem kakav je imala pre 20 godina.

,,Ja nisam čarobnjak i ne postoje čarobnjaci“ , otkriva predsednik Srbije, a citira i poslovicu iz mesta njegovog oca „U vola bodaša najveća je faša“.

Iako je prethodno tvrdio da vojni obveznici beže od vojne obaveze, upravo postavlja i pitanja zauzimanja Trepče i Gazivoda – objekata koji su označeni kao strateški važni za Srbiju.

Gajić ga je podsetio na to da je već do sada odgovarao na pitanja šta će da uradi u takvom slučaju, te da je načelnik Generalštaba jutros za javnost jasno rekao šta se radi u takvim slučajevima.

Vučić je odgovorio potom potvrdno i dodaje: „To ćemo da uradimo i sav bes celog sveta ću na svoja pleća da prelomim. Mi smo rekli sve ono što oni pre nas nisu nikada rekli i to je jedini razlog zašto Priština u ovu akciju ne ide. Ako krene mi ćemo znati da odgovorimo.“

Čapraz divan i čaršijske priče

Na ponovljeno pitanje o poziciji Srbije u dijalogu u kojem su se desile tri velike stvari na štetu Srbije o kojima je prethodno Vučić govorio, te može li Srbija čekati da ispunjava jednu po jednu i postoji li vremenski rok, Vučić, opet u promenjenom tonu odgovara:

„Mi nemamo izbora. A za šta rok?! Ko da nam da rok?! Mi ne razgovaramo ni sa kim u ovom trenutku! Kako ne razumete?! Ja ne mogu stvarno, a da se ne naljutite, ne mogu da se branim od čapraz divana i čaršijski šupljih priča. Ne mogu te gluposti da slušam više“.

Na pitanje da pojasni o kojim glupostima ga je novinar pitao, Vučić odgovara da to nije novinar već da je glupost pitati da li smo blizu sporazuma jer se ne razgovora.

Podsećajući ga na njegove i Tačijeve izjave u avgustu o razgraničenju odnosno korekciji granica, a potom, u istom mesecu i na reakciju nemačke kancelarke Merkel da nema promene granica na Balkanu, nakon čega javnost ne zna kuda se kreće dijalog, Vučič odgovara:

„A pre toga smo znali?! Osim što smo čuvali mir. Ne znam šta me pitate. Ja sam o ovome govorio pre tri godine. Ako mislite da problem može da bude rešen ukoliko Srbija prizna Kosovo u granicama nezavisnog Kosova danas, to je nemoguće“.

Ne zna šta se promenilo, ali potvrđuje da se pre prekida razgovora o svemu razgovaralo, ali i to da su razgovori Albancima služili „za sve žešće napade“, te da jedino što ih interesuje jeste „kako da umarširaju u Kralja Petra“.

Suštinski dijalog dalje nego ikad

Ostaje li vaša tema o razgrančenju nakon svega što se desilo od avgusta do danas?

„Ne mislim da ćemo do toga doći, ne mislim da je realno. Čini mi se i plašim se da je suštinski dijalog, ne to da sednemo jedni preko puta drugih, nateraće nas da sednemo, organizovaće nešto, moraćemo da razgovaramo, ali suštinski dijalog je dalje nego ikad.

„Ono što mene muči jeste činjenica da mi u Srbiji ne možemo da razumemo šta je to što se dešava na Kosovu Metohiji. Suštinski dijalog je daleko od nas i plašim se da nećemo skoro da vidimo nastavak dijaloga“, kaže srpski predsednik.

Tvrdi da nikada nije čuo od SAD da podržavaju podelu, već da podržavaju ukidanje taksi.

Iako kaže da Priština neće podelu, istovremeno tvrdi i da je Priština pustila namerno tekst o navodnom planu podele, odnosno razmeni teritorija, te da se radi o „pustim željama Albanaca“.

Podela: Glava u pesku, braća Grim i Andersonove bajke

Na više pitanja o podeli i razgraničenju, Vučić ni danas ipak nije dao konkretan odgovor o tome šta je to što predlaže, odnosno predlagao je. Umesto toga govorio je da ga muči činjenica da “mi u Srbiji ne možemo da razumemo šta se dešava na Kosovu u Metohiji“.

“Mi Srbi ne želimo da vidimo realnost i što se više pravimo, pravimo sebi dodatne probleme. Valjda je lakše da zabijemo glavu u pesak i da pričamo bajke. Nemam problem sa tim, izgleda da smo mi Srbi i Albanci vaspitavani na Andersenu i braći Grim“, rekao je Vučić. 

Na pitanje o tome šta misli kakva ga sudbina čeka, s obzirom na to da je posle Dobrice Ćosića koji je ostao politički nebitan, i Zorana Đinđića koji je ubijen na današnji dan pre 16 godina – Vučić treći političar koji je na tom nivou izneo predlog razgraničenja, Vučić je rekao da je on takvu ideju “izneo kada je stanje na Kosmetu deset puta gore nego u vreme Ćosića i Đinđića“, iznevši još jednom optužbe na račun Jeremić – Đilas i podsećajući da su Srbi to „s prezirom odbili“.

„Izašao sam sa svim tim znajući da ću zbog toga da platim glavom politički“, kazao je. 

Video prilog intervjua predsednika Srbije na TV Prva pogledajte OVDE

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.