Četiri bolnice u Prištini pod istragom zbog ilegalne transplantacije ljudskih organa i ćelija

lekari odlaze bolnica
Ilustracija/FOTO: backapalankavesti.com

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

U Prištini su u četiri privatne bolnice, tokom poslednjih mesec dana izvršeni pretresi pod sumnjom da su se nezakonito vršile transplantacije organa i ljudskih ćelija. Zdravstvena inspekcija je privremeno zatvorila ova odeljenja unutar bolnica.

Vršilac dužnosti glavnog inspektora zdravstva u Ministarstvu zdravlja, Nora Krasnići, izjavila je za RSE (Radio slobodna Evropa) da su tokom sprovođenja inspekcije u tim privatnim bolnicama naišli na nezakonite aktivnosti, koje su rezultirale privremenim prestankom rada ovih odeljenja u bolnici, dok je zamrznuti materijal, dakle ljudske ćelije, prebačen u kosovski Kliničko-univerzitetski centar, odnosno na Ginekološku kliniku, na čuvanje.

„Zdravstvena inspekcija zajedno sa Kosovskom policijom sprovela je inspekciju u nekim privatnim bolnicama koje imaju licencu za pružanje usluga u oblasti veštačke oplodnje. Ove institucije su utvrdile povrede odredbi Zakona o reproduktivnom zdravlju na osnovu čega je Zdravstvena inspekcija primenila meru privremene obustave aktivnosti u ovim institucijama“, rekla je Krasnići.

U međuvremenu, Kosovska policija odredila je druge mere prema zdravstvenom osoblju u ovim službama, u skladu sa zakonskom regulativom.

RSE: Portparol Kosovske policije, Baki Keljani, izjavio je za Radio slobodna Evropa da Odeljenje za trgovinu ljudskim organima sumnja da su u bolnicama izvršena krivična dela nezakonita transpaltacija i trgovina ljudskim organima i ćelijama, saizvršilaštvo i neodgovorno lečenje.

Zbog toga je, dodao je, 17 osoba uhapšeno, među kojima, osim ljudi sa Kosova, ima i pripadnika drugih nacionalnosti.

Advokat jedne od privatnih bolnica, Besnik Beriša, u izjavi za Radio slobodna Evropa, poručio je da ne postoje dokazi da postoji zloupotreba ćelija ili embriona.

On tvrdi da su na osnovu evidencije Inspektorata zdravstva uočeni neki tehnički nedostaci u vezi sa vođenjem evidencije, preliminarnih izjava ili potpisa.

Istraga je u toku.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.